В навечерието на професионалния си празник – Илинден, Съюзът на

...
В навечерието на професионалния си празник – Илинден, Съюзът на
Коментари Харесай

В чужбина започнаха да пият повече българска бира

В навечерието на професионалния си празник – Илинден, Съюзът на пивоварите на България (СПБ) съблюдава традицията обществено да рапортува резултатите и новостите в развиването на бранша. За поредна година пивоварите в страната регистрират резистентен напредък на бирената категория, като оборотът от производството и продажбите на бирата през 2016 година към този момент доближава 500 милиона лв., от които 467 милиона са на членовете на Съюза на пивоварите - "Болярка - ВТ” АД, "Бритос” ЕООД, "Загорка” АД, "Каменица” АД, "Карлсберг България” АД, "Ломско пиво” АД. Устойчива наклонност бележи и капиталовият развой в сектора, като за последните три години вложенията в дълготрайни материални активи за произвеждане на питие и малц възлизат на 164 милиона лв.. С максимален дял не престават да бъдат финансовите вложения в нови бутилиращи и опаковащи линии, енергоефективно промишлено обзавеждане, модернизиране на индустриалните и логистични звена. По данни на СПБ от 1994 година (когато стартира приватизацията на пивоварната индустрия в страната) до през днешния ден в бранша са вложени над 1 милиард и 170 милиона лв..

"Стилът и образът на актуалната пивоварна промишленост се характеризират с бистрота и ясна благосъстоятелност на капитала, стратегически непознати и български вложители, прецизно съблюдаване на законодателството и на отговорностите към фиска ", разяснява изпълнителният шеф на СПБ Ивана Радомирова. Тя добави, че през предходната година приходите към бюджета от производството и продажбите на бира надвишават 350 млн. лв., от които директните приходи от данък и Данък добавена стойност от сектора са близо 140 млн. лв.. А към 95% от тях са от шестте бирени компании, които са членове на сдружението.

По данни на Europe Economics добавената стойност по цялата верига на бирената промишленост, от полето – до чашата на консуматора, е близо 330 млн. евро, от които – 32% се генерират непосредствено от пивоварните компании, 49% от секторите по веригата на доставките и 19% от комерсиалните обекти на дребно и заведенията – заведения за хранене, кафенета, питейни заведения и други През 2016 година по данни на СПБ и Национален статистически институт в страната са създадени близо 5 180 000 хектолитра бира. От тях индустриалният дял на членовете на СПБ е 98 - 99%. Достигнатият през предходната година размер на пивопроизводството е най-високият от 2008 година насам. За първи път се регистрира слаб спад от 2% в количествата на импортираната в страната бира от други страни на Европейски Съюз и трети пазари и повишаване на износа с 8%.

За първите шест месеца на тази година главните трендове в развиването на сектора от предходната година се резервират. За интервала членовете на СПБ са позиционирали на пазара 6 нови марки питие и десетки нововъведения в опаковки и етикети. Обемът на реализацията е на равнищата от предходната година, като се резервира позитивната наклонност за увеличение на каузи на продажбите в кенове, стъклени бутилки и понижаване на каузи на потреблението в пластмасови опаковки. "Данните на СПБ, както и на Националния статистически институт и Евростат, еднопосочно демонстрират, че българите от ден на ден избират пивото. И без значение, че потребителят става все по-взискателен, все по-информиран, все по-любознателен и подготвен да опитва с нови усети и продуктови оферти, българската бира непроменяемо си остава най-търсената от консуматора ", допълниха от Съюза на пивоварите.

От сдружението са безапелационни, че макар динамичността в навлизането у нас на стотици нови вносни марки и стилове бира, усетът на сънародниците ни към родното ярко питие се резервира. Дори и когато трайно живеят или учат в чужбина, те отново търсят и обичат да пият точно обичайните български марки. Доказателство за това е износът на бира точно към страни с огромни български диаспори.

Нараства и ползата към пивото с под 2% обемни градуса алкохол и безалкохолните бири. От всички алкохолни промишлености пивопроизводството е единственото, което разрешава продуктът да бъде с 0% или под 0,5% алкохол. Това дава необятни благоприятни условия да бъдат задоволени условията на от ден на ден консуматори. В същото време безалкохолните бири имат органолептиката на обичайното питие, защото съдържат същите натурални съставки малц, хмел, пивни дрожди и вода.

Обновяването на портфолиото на всяка пивоварна компания и откриването на микро-пивоварни ясно демонстрират, че бирената категория има ниши за развиване. Инвестициите в продуктови нововъведения са основни в този развой, както и самодейностите за по-добра връзка на спецификите и качествата на пивото и неговите съставки. Важен принос в тези отговорности на промишлеността е общият за всички страни на Европейски Съюз ангажимент на пивоварите за непринудено даване на информация на потребителите за съставките, енергийното и хранително наличие на другите марки. На национално равнище всички производители на бира в страната, членове на Съюза на пивоварите, към този момент го извършват и рапортуват пред Европейската комисия напредъка по използването на тази саморегулаторна процедура.

За четвърта поредна година Съюзът на пивоварите в България продължава интензивно да взе участие в новаторската паневропейска информационна стратегия Positive Story of Beer. Информационно-образователната акция има за цел въз основа на научни изследвания, проучвателен обстоятелства и положителни практики да разпространява качествата на бирата, спецификите на пивоварната технология, резултата от умерената консумация на пенливата напитка и развиването на категорията. Под мотото "Бирата на фокус " СПБ провежда редица събития и начинания за превъзмогване на стандартите за продукта и в поддръжка на модерната бирена просвета, която се е трансформирала в идея на браншовата организация и нейните членове.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР