В навечерието на президентските избори в Аржентина на 27 октомври

...
В навечерието на президентските избори в Аржентина на 27 октомври
Коментари Харесай

Аржентина избира президент в тежка икономическа криза

В навечерието на президентските избори в Аржентина на 27 октомври вероятностите за нея наподобяват повече от мрачни. Страната е обхваната от тежка икономическа и финансова рецесия, а огромен % от популацията гладува. Мнозина се питат дали актуалните разтърсвания могат да се трансфорат в икономическа злополука като тази през 2001 година или рецесията от 1989 година, когато аржентинското държавно управление беше изправено пред банкрут и хиперинфлация. Който надделее на президентските избори този месец, ще би трябвало да отхвърли схващането, че единственият му избор е да гравитира сред всички претенции на МВФ и на външните кредитори. Подобно на Бразилия при Луис Инясио Лула да Силва от предишното десетилетие Аржентина

би трябвало да тръгне по трети път

с стратегия за пригаждане и промени във вътрешен проект, само че и с по-голям акцент върху отбраната на най-уязвимите структури на обществото. Подобна стратегия би предоставила на Аржентина благоприятни условия да продължи възобновяване си в съдействие с кредиторите и МВФ.

Основни кандидати в президентската конкуренция са перонистът Алберто Фернандес (център-ляво) и актуалният държавен глава Маурисио Макри (център-дясно) от обединението " Да се променим! " (неговата партия е " Пропуеста републикана ", която е част от обединението " Камбиамос " ). На първичните избори, извършени на 11 август, перонисткият претендент завоюва 48% от гласовете на гласоподавателите против 32% за Макри. Всички упования са, че претендентът на опозицията Алберто Фернандес ще завоюва президентския пост на първи тур на гласуването през октомври. През септември държавното управление наложи надзор върху капитала, с цел да ускори песото и да отбрани валутните си запаси, които спаднаха от $66,3 милиарда при започване на месеца до $49,8 милиарда доникъде на септември. Аржентинската валута внезапно падна в резултат на непредвидените резултати от първичните избори, стимулирайки инфлацията, която в този момент се движи над 50% на годишна база. След седмици на всеобщи митинги аржентинският сенат утвърди единомислещо на 18 септември ексклузивен закон за храните, който ще помогне за битката с възходящата беднотия, безработица и обезсърчение по улиците на Аржентина. Законът ще усили финансовата поддръжка за продоволствени стратегии с най-малко 50% до декември 2022 година

Най-големите страхове на народа са

да не се повтори обстановката от 2001 година Датата 3 декември 2001 година, още известна като стопански призрачен сън, се свързва с прокарването на особена финансова мярка от тогавашния финансов министър Доминго Кавало с утвърждението на президента Фернандо де ла Руа. Тази политика, по-известна като " коралито " (букв. кошарка) допуска ограничението на свободното предписание с парични средства, чекове и спестовни сметки за избран период. Плюс, че тя не разрешава парични прехвърляния в чужбина. Тази политика продължи съвсем година. През 2001 година Аржентина беше в разгара на рецесия: мощно задлъжняла, с стопанска система в цялостна застоялост, а валутният курс беше закрепен на един щатски $ за аржентинско песо по закон, което направи износа неконкурентен и на процедура лиши страната от самостоятелна парична политика. Много аржентинци, само че най-много частните компании, страхувайки се от стопански провал и вероятно обезценка, преобразуваха песо в долари и ги изтегляха от банките в огромни количества, като нормално ги прехвърляха в задгранични сметки. На 1 декември 2001 година, с цел да защищити банковата система от съсипия, държавното управление замрази всички банкови сметки в началото за 90 дни. Количеството пари, разрешено единствено за изтегляне на седмична база, беше сред 250 и 300 песос. Не бяха позволени тегления от сметки в щатски долари, в случай че титулярът не се съгласи да конвертира валутата в песо. Операциите с кредитни карти и дебитни карти, с чекове и други платежни средства можеха да се правят обикновено, само че неналичието на наличност в брой сътвори голям брой проблеми за популацията и за бизнеса.

Когато Макри разгласи в края на август, че страната се нуждае от повече време, с цел да изплати задълженията си, и по-късно наложи надзор върху капитала, с цел да успокои пазарите, доста хора отидоха да изтеглят доларите си от банките, опасявайки се от повтаряне на " коралито " от 2001-а.

Историята на $ в Аржентина е преплетена с тази на инфлацията. Стойността му се отразява върху цената на вносните артикули, само че се отразява и на домашно създадени артикули, за които се употребяват първични материали, които Аржентина продава на интернационалния пазар в долари. През 90-те години песото беше привързано към $ от държавното управление на тогавашния президент Карлос Менем в опит да задуши инфлацията.

Това надалеч не беше безболезнено

Курсът на $ оскъпи износа, принуждавайки държавното управление да поеме повече задължения, с цел да го задържи, до момента в който икономическата рецесия се утежняваше. След " коралито " доларът още веднъж зае централна роля през 2011 година, когато актуалният претендент за вицепрезидент и някогашен президент госпожа Кристина Фернандес де Киршнер наложи непоколебим надзор върху закупуването на " зелените пари ". Курсът на песо-долара се котира всекидневно от медиите дружно с отчетите за времето и трафика. По последни данни един $ може да се закупи за към 56 песос.

Доларът има официална роля в стопанската система. Това е валутата, с която се правят покупко-продажби с недвижими парцели, интервенции с задължения, а спестяванията, в случай че е допустимо, се натрупват. Общата равносметка е, че аржентинците са по-зле, в сравнение с преди четири години. Икономиката се сви с към 4% през този период; цените се усилиха с над 250%, курсът на песото се промени от 15 песос към $ до съвсем 60 песос, до момента в който действителните заплати паднаха с 10% през последните 15 месеца. Мнозина имаха огромни очаквания за Маурисио Макри, някогашен предприемач и сполучлив кмет на Буенос Айрес. След години на стопански несгоди при Кристина Фернандес де Киршнер той даде обещание, че Аржентина ще се причисли към света като естествена страна. Назначен бе екип от блестящи технократи, които трябваше да подхващат серия от промени за превъзмогване на икономическите дефекти. Песото падна с 25% от $ след резултатите от първичните избори през август. По-слабата валута ще увеличи цените на импортираните артикули, което ще докара до увеличение на инфлацията. В момента държавният дълг на Аржентина е на стойност 88% от Брутният вътрешен продукт. Три четвърти от него са деноминирани в задгранична валута.

Хибридният макроикономически модел, присъщ за стопанските системи на страните в Латинска Америка, предопределя спецификата на стопанската система в тези страни и техните чувствителни параметри. Неолибералният стопански модел по модел на Съединени американски щати и страните от Западна Европа

мъчно би могъл да се осъществя

като се знае особеният исторически и стопански път на Аржентина. Именно по тази причина, макар някои позитивни резултати от промените на държавното управление на Макри, усъвършенстване на обстановката в страната не се реализира. Макри бе заобиколен от положителни експерти, само че всеки от тях имаше друга визия за превъзмогването на рецесията и самите ограничения се прилагаха заедно, вместо последователно. Липсата на последователност във вътрешната политика, както и нападателният преход от една наклонност към друга несъмнено изиграха отрицателна роля за тежката обстановка в страната. Докато песото потъва, централната банка увеличи лихвите до 40%. Президентът Макри бе заставен да изиска заем от $57 милиарда от МВФ. За да удовлетвори изискванията на избавителния пакет, той понижи публичните разноски и увеличи цените на комуналните услуги като газ и електричество, а също на градския превоз.

От своя страна Алберто Фернандес приказва за по-близко съдействие с Китай в областта на стопанската система, енергетиката и технологиите, което сигурно би оказало позитивен резултат върху стопанската система на страната и успокои някои терзания за нов поврат в икономическия курс, в случай че перонистите се върнат на власт.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР