В навечерието на президентските избори Румен Радев и неговите нови

...
В навечерието на президентските избори Румен Радев и неговите нови
Коментари Харесай

Огнян Минчев: Радев иска цялата власт. Твърде безсрамно

В навечерието на президентските избори Румен Радев и неговите нови парламентарни съдружници желаят президентът да управлява и надзирава процедурите по личното си преизбиране през ноември - това предложение, явно пожелано от Радев, единствено по себе си е прекомерно нахално. Такава позиция изрази политологът Огнян Минчев в профила си във Facebook.

Повод за коментара му стана предложение на партията " ИТН ", съгласно което Централната изборна комисия и цялата изборна администрация ще се предлагат и избират от президента, а не от Народното събрание, както до момента. Новината беше обявена от социолога Боряна Димитрова пред Българска национална телевизия.

Публикуваме коментара на Огнян Минчев без редакторска интервенция:

В предаването Панорама на Българска национална телевизия от 16 април социоложката Боряна Димитрова уточни, че по самодейност на партия Има Такъв Народ се предлага процедурите по номиниране и избор на ЦИК и цялостна изборна администрация, както и статутът и разпоредбите на активността ѝ да бъдат трансферирани от отговорност на Народното събрание към прерогатив на президента. Разбирате ли? В навечерието на президентските избори Румен Радев и неговите нови парламентарни съдружници желаят президентът да управлява и надзирава процедурите по личното си преизбиране през ноември. Това предложение - явно пожелано от Радев - единствено по себе си е прекомерно нахално.

Едва научил писмеността на политиката (дали цялата?) през последните пет години, Румен Радев към този момент написа разказ " по какъв начин обществено посегнах към цялата власт в страната ". Днес ще поеме контрола върху изборната администрация. Утре - ще поддържа " мажоритарната система ". Когато неговите послушници в Народното събрание се трансфорат в категорично болшинство - ще изиска от тях да гласоподават конституционни промени, в това число за президентска република.

България ВСЕ ОЩЕ е парламентарна република. И всеки - във и отвън Народното събрание - който желае съхраняването ѝ като форма на държавно ръководство би трябвало обществено да я пази против похищения като това предложение - Радев да получи контрола върху изборната администрация, посредством което да си обезпечи обезпечено преизбиране наесен.

Мястото на контрола върху изборния развой е в Народното събрание.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР