В навечерието на празника на Свети Николай - Чудотворец, инспектори

...
В навечерието на празника на Свети Николай - Чудотворец, инспектори
Коментари Харесай

152 търговски обекта са проверени за Никулден от инспектори на ДАМТН

В навечерието на празника на Свети Николай - Чудотворец, инспектори от Главна дирекция „ Метрологичен контрол “ (ГД МН) на Държавна организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) ревизираха 152 търговски обекта, в които се оферират за продажба риба и рибни артикули. Сред тях са рибни тържища, профилирани магазини за риба, щандове за продажба на риба и рибни артикули в огромни търговски вериги, както и краткотрайно разкрити обекти за продажба на риба в цялата страна, оповестиха от институцията.

Проверявани са за техническа редовност, вярна приложимост и за сходство със законовите изискваните везните, употребявани за директна продажба на риба и рибни артикули. Инспектирани са общо 169 бр. везни. За 13 от тях (7,6 % от проверените) е открито противоречие със законовите условия. За шест от тези везни е установено, че не са от утвърден вид или са без оценено сходство със значителните условия към тях. Поради тази причина, нередовните везни са спрени от потребление за измервания, свързани с търговски заплащания. Такива везни са употребявани най-вече във краткотрайно открити търговски обекти за продажба на риба. За седем везни е открито, че не са минали изискуемата годишна следваща инспекция, която се удостоверява с избраните за задачата знаци. В тази връзка са формирани протоколи за наложителни наставления, като нередовните везни са спрени от приложимост.

За откритите нарушавания на Закона за измерванията, на шест търговци са издадени актове за определяне на административни нарушавания (АУАН). Предприети се дейности за сформиране на още седем АУАН. Най-много нарушавания са открити на територията на градовете Сопот и Карлово.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР