В навечерието на Празника на гордостта Въоръжените сили на Швеция

...
В навечерието на Празника на гордостта Въоръжените сили на Швеция
Коментари Харесай

Снимка на войници с ЛГБТ знамето предизвика огромен скандал

В навечерието на Празника на гордостта Въоръжените сили на Швеция разгласиха на първа страница на вестник Svenska Dagbladet фотография на бойци, държащи знамето на ЛГБТ-общността. В обществените мрежи се разпалиха разгорещени диспути: някои изрично осъждат, други възторжено хвалят самодейността. Мнозина, водени от външния министър Ан Линде, поддържаха мотото „ Знаме, което е почтено да се пази “. „ Шведският байрак е задоволителен за военните “, отвръща на собствен ред консервативният публицист Ивар Арпи, обобщават в редакцията на изданието Expessen.

„ Трима въоръжени бойци, четвърти начело с огромен байрак с цветовете на дъгата - към тази фотография избухна плевел спор “, написа вестникът. Снимката на цяла страница се появи на първа страница на Svenska Dagbladet - и по собствен метод прилича евентуално най-известния кадър от Втората международна война – на американските морски пехотинци, които издигат американското знаме на остров Иво Джима.

Но шведската войска не издига знамето като знак за военна победа, а като част от обществен спор. Някои считат това за мощна стъпка в битката за тъждество сред половете, до момента в който други осъждат ненужната политизация на въоръжените сили, като от време на време употребяват даже хомофобски причини. „ Знаме, което е почтено за отбрана. Ние пазиме правата на индивида, равенството за всички и правото да живеем както си желаяме “, се споделя в апела на шведските въоръжени сили.

Либералният публицист и старши помощник в мозъчния концерн Frivärld, Патрик Оксанен, показа фотографията в Twitter. Той утвърждава военната самодейност. „ Това е красива и информативна реклама, която акцентира приобщаването на военните, която пази правото на всеки да обича който желае. Това е явен знак за това какво значи Швеция “, споделя Патрик Оксанен. „ Е, реакциите са предвидими. Подобни тематики непроменяемо активизират десни радикали, които анонимно плюят отрова. И съветски източници, които толкоз обичат да приказват за крах и разпад в Швеция “, споделя той. Консервативният журналист Ивар Арпи, въпреки това, не е благополучен от случилото се. Той споделя посланието за откритостта на шведските въоръжени сили, само че акцентира, че за мнозина знамето на дъгата е политически знак. Срамно е, в случай че армията се трансформира в политически състезател “, споделя той.

„ Напълно допустимо е да се застъпваме за приобщаването на ЛГБТ и в това време да подлагаме на критика управляващите и армията, когато подвигат знамето на дъгата. Случва се човек да има две мисли в главата си по едно и също време “, счита Арпи. „ Като цяло армията е по -добре да заобикаля спорни знаци. Шведският байрак е задоволителен за военните, това е изцяло задоволително “, споделя той. В обществената мрежа избухнаха несъгласия. „ Защитата на знамето по принцип не е задача на военните. Нещо повече, даже не е и държавна. Вярвам, че техният дълг е да пазят страната и хората, а не знамето. А синьо -жълтото шведско знаме важи за цялата страна без изключение “, написа публицистът и някогашен омбудсман по въпросите за бежанците Мерит Вагър.

Певецът и народен представител Ричард Хери сподели: „ Благодаря на военните, че демонстрираха, че равните права за всички и нашето демократично общество са почтени за отбрана. Това е мотив да се гордеете със страната. Имаме големи филантропични достижения, които би трябвало да бъдат предпазени и подкрепяни по всевъзможен вероятен метод “. Въоръжените сили вземат участие в гей паради от 20 години. И тази година, както и в предишното, парадът се организира цифрово. По време на ЛГБТ седмицата военните набраха спомагателен личен състав, с цел да модерират мненията в обществените мрежи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР