В навечерието на Общоевропейския ден за почитане на паметта на

...
В навечерието на Общоевропейския ден за почитане на паметта на
Коментари Харесай

ЕК почита паметта на жертвите на авторитарните и тоталитарните режими

В навечерието на Общоевропейския ден за удостояване на паметта на жертвите на всички тоталитарни и властнически режими, първият заместител - ръководител на Европейската комисия Франс Тимерманс и комисарят по правораздаването Вера Йоурова излязоха с общо изказване.

" На 23 август почитаме паметта на милионите жертви на всички тоталитарни режими. Подписването на пакта " Молотов — Рибентроп " сред нацистка Германия и Съветския съюз на този ден през 1939 година откри началото на тъмен интервал в европейската история. Време, когато жителите нито бяха свободни да вземат решение личната си орис, нито имаха право на присъединяване във вземането на политически решения. Европа, в която свободата и демокрацията бяха единствено фантазия. Десетки милиони жертви бяха депортирани, измъчвани и убити по време на тоталитарните режими в Европа. Поради тази свирепост, липса на независимост и неуважение на главните права в някои елементи на Европа няколко генерации в никакъв случай нямаха опция да се радват на независимост и народна власт. Тази година означаваме също по този начин 30-годишнината от събитията през 1989 година, когато жителите на Централна и Източна Европа се надигнаха и пробиха Желязната завеса, като форсираха рухването ѝ. Смелите дейности на жителите върнаха свободата и демокрацията на цяла Европа. Те спомогнаха за превъзмогване на различията и сливане на Европа. Ето за какво това е общоевропейско завещание, което всички ние би трябвало да ценим, пазим и пазиме. От 1939 година изминаха 80 години и поколението, което беше очевидец на тоталитаризма, към този момент съвсем не е измежду нас; живата история се трансформира в писмена. Ето за какво би трябвало да запазим живи тези мемоари, с цел да въодушевяват и направляват новите генерации в отбраната на главните права, върховенството на закона и демокрацията. Именно това дефинира нашата идентичност. Твърдо се противопоставяме на тоталитарните и властническите режими от всевъзможен тип. Свободна Европа не е даденост, а избор, който се отстоява всекидневно. "

Припомняме, че също по този начин демонстрацията Балтийски път се е състояла на 23 август 1989 година, което съответства с 50-ата годишнина от подписването на пакта " Молотов — Рибентроп ". Балтийските жители образуваха 600-километрова жива верига, пресичаща Естония, Латвия и Литва. Тази мирна проява сплоти трите страни в устрема им към независимост.

Тази година бележи и 30-ата годишнина на Паневропейския пикник — демонстрация на мирна проява, извършена на 19 август 1989 година в Шопрон, град покрай границата на Унгария с Австрия. В рамките на събитието, проведено от управляващите на двете страни, жителите се събраха към граничното ограждение, с цел да покажат взаимност и другарство. Паневропейският пикник е едно от събитията на 1989 година, които проправиха пътя към обединяване и края на Желязната завеса. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР