В навечерието на новата година се срещаме на живо с

...
В навечерието на новата година се срещаме на живо с
Коментари Харесай

Петко Карамочев: Блокчейн технологиите промениха бизнеса ни и нагласите ни към търсенето на хора



В навечерието на новата година се срещаме онлайн с бизнес клиентите на " Капитал " в друг формат събития с обща тематика Digital Transformation. Заедно с тях търсим отговорите на въпросите по какъв начин цифровите технологии въздействат на бизнеса им и по какъв начин трансформират производството, услугите, методите за продажба, създаването на нови артикули...

Петко Карамочев е съсобственик и шеф на " Индустрия технолъджи ", която създава софтуерни артикули за клиенти от финансовия бранш.

Още по тематиката
Клуб Капитал: Digital Transformation

Капитал PRO читателите и бизнес публицистите в серия срещи на тематика цифрова промяна
18 дек 2017
Питър Барон и Валентин Гълъбов: Искаме TBI да бъде първата fintech българска банка

Управляващият шеф на TBIF Financial services, холдингът, притежател на TBI Bank и ръководителят на УС, пред " Капитал "
13 дек 2017
Финансовите компании се притесняват, че fintech ще отнеме от бизнеса им

Банките може да изгубят до 30% от приходите си по платежни интервенции през идващите години
22 ное 2017
Интернет фирмите са под напън поради отбраната на персонални данни

Властите от ден на ден желаят от фирмите да разкриват поверителна информация
30 авг 2017 Как технологиите и интернет трансформират вашия бизнес?

Моята компания е софтуерна компания, а бизнесът ни е от 15 години – той се трансформира доста за тези 15 години и извънредно доста през последните няколко от тях. Ние тръгнахме от уеб компания, която правеше уеб сайтове на огромни други български и интернационалните компании в банковия и небанковия финансов бранш. От 1-2 години все по-малко вършим уеб и от ден на ден и повече наши лични артикули и се опитваме да продаваме на финтех сцената и да работим като финтех снабдител на други продуктови компании, които работят в Лондон и в Сингапур.

Кои са главните трендове във вашия бранш?

Основните трендове в нашия бранш са смяната в регулаторната база, настъпването на GDPR (Европейския правилник за отбрана на персоналните данни - бел. авт.), настъпването на PSD2 (Директивата за платежните услуги 2 - бел. авт.) – това са доста нови неща, само че те ни рефлектират, защото карат целия бизнес да се движи. Поставят условия освен пред банките, а и пред доста други пазарни участници, които съхраняват данни или вършат финтех артикули. Нас доста ни промени блокчейн технологията. Не имам предвид съответно и само криптовалутите и тяхното въздействие върху живота – което от ден на ден ще почва да се усеща – а потреблението на блокчейн от банки за връзка сред тях и от други финансови институции. Това ужасно доста трансформира нашия бизнес, трансформира и настройките ни към търсенето на фрагменти, трансформира и иновативността – ние не можем да стоим на остарели лаври и да вършим същото, което сме правили през последните 10 или 15 години.

Как се трансформира вашата компания и по какъв начин реагирате на новостите?

Едно от нещата, които трябваше да се научим да вършим, е да бъдем продуктова компания. Това е доста по-различно от това да бъдеш компания за услуги, тъй като когато ти доставяш услуга, клиентът идва и споделя " знаеш ли, можеш ли да ми направиш това, можеш ли да ме консултираш да изработя това и това ". Ти му даваш най-хубавото от себе си, само че рискът остава при клиента. Когато ти си продуктова компания, изцяло ясно е, че залагаш безусловно всичко – репутацията си, времето си, силата, напъните. Това за нас беше доста сериозна смяна и докара и до cash-flow промени, докара и до това ние да разберем какъв брой друго е да работиш непосредствено с крайни клиенти.

С какви проблеми се сблъсквате и по какъв начин ги решавате?

Нашата компания не страда от проблеми, разнообразни за останалите елементи на IT бранша – иновация, основаване на опция за обработване на иновация вътре в компанията, основаване на фрагменти и запазването на тези фрагменти в компанията – това са най-важните провокации, които имаме и ще имаме и през идващите няколко години.

Как виждате бизнеса си през идната година?

Изключително плевел. Виждам го в общи линии на два континента, с 3-4 географски точки и офиси, виждам го непрекъснато в придвижване, виждам го доста по-отворен към други компании, интеграция с други артикули. Никой сега не може да си разреши да напише нищо от нула, когато приказваме за програмен продукт или за артикули – заради тази причина ние сме длъжни и би трябвало да си партнираме с доста други организации, с цел да интегрираме нашите решения дружно с техните артикули. Това значи и съвсем 20-часова работа дневно в една 6- или постоянно 7-дневна работна седмица.

Какви са упованията ви за бранша през идната година?

Взрив, стихия, гръм, потрес, бомба, смут – каквото може да се сетите. Банките и ние като компания, която работи доста за финансовия бранш, постоянно сме работили консервативно, постоянно сме се опитвали да преценяме риска за клиента, да работим и със софтуерните артикули, и с технологиите, които да демонстрират едно консервативно отношение към парите и към тяхното придвижване. Нещата буреносно се трансформират с криптовалутите, с блокчейн технологиите, изобщо с цялата финтех промишленост – и ние би трябвало да се движим на разнообразни обороти, както и нашите клиенти би трябвало да го вършат – те не могат да вършат това, което са правили преди време. Следващата година е непредвидима – и регулаторно ще има доста промени, свързани с криптовалутите, с initial coin предлаганията. Несъмнено това ще се отрази и на нас като компания.

Интервюто взе Мария Иванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР