В навечерието на Новата година Actualno.com разговаря с победителите от

...
В навечерието на Новата година Actualno.com разговаря с победителите от
Коментари Харесай

Победителите в Сграда на годината: София има нужда от истински зелени сгради

В навечерието на Новата година Actualno.com беседва с спечелилите от състезанието " Сграда на годината " в категорията " Устойчиво строителство - жилищна постройка ". Инвеститорите от ACME - Мартин Янев и Чавдар Янев - завоюваха с " Изгрев 132 " - първата българска жилищна постройка, сертифицирана по най-авторитетния и публикуван интернационален стандарт за резистентност - BREEAM.
Какво тъкмо съставляват устойчиви здания, за какво в тях е бъдещето, по какъв начин може да се спре архитектурния безпорядък при всеобщото застрояване в София и още - четете в долните редове.
Какво съставлява устойчивото планиране и има ли почва у нас?
Устойчивата архитектура е съобразена с правилото на устойчивото развиване, който принцип изисква всяко потомство да задоволява потребностите си, без да лишава идващите генерации от опцията да задоволяват своите потребности. За да се осъществя един план за строителство на постройка се употребяват материали, енергийни запаси, човешки запаси, които оказват нездравословно влияние върху околната среда. За да използваме терминът устойчива постройка, би трябвало да оценим какво въздействие оказват дейностите по строителството и ръководство на процесите върху Околната среда и до какъв брой такава постройка основава комфортна и здравословна среда за жителите. Напоследък много постоянно се използват термините " зелена постройка ", " еко постройка ". Една постройка, с цел да е " зелена " тя би трябвало да е оценена по методология за това какво нездравословно въздействие оказва върху околната среда и каква среда основава за обитаване. За страдание, в България доста вложители употребяват термина " зелена постройка " като си мислят, че в случай че засадят няколко дървета пред постройката и създадат съвременна фасада, и от някои жилища има панорама към планина, то това е " зелена постройка ", само че в реалност няма нищо общо с понятието " зелена ", " устойчива " постройка.
Сградата/обектът е устойчива когато е сертифицирана посредством система за проучване и оценка (каквито са интернационалните стандарти BREEAM, LEED, DGNB). Това значи, че сградата/обектът е обследван във всички етапи на капиталовия развой – от идейния план, механически план, организация и осъществяване на строителството и следваща употреба.
Как решихте да инвестирате в подобен вид строителство? Не е ли рисково предвид на това, че като че ли занапред си пробива път в България?
Изгрев 132 е първата жилищна постройка в България, сертифицирана по стандарта BREEAM. BREEAM е най-известният международен стандарт в региона на проектирането, построяването и употребата на здания. Критериите, които включва стандартът, покриват необятен набор от категории: процесите на ръководство на силата, потреблението на вода, качество на вътрешната среда (здравословния живот на обитателите), замърсяване, тип на превоза, употребявани материали, ръководство на отпадъците, употреба на постройката.
Енергийната успеваемост на жилищата в постройка Изгрев 132 ще докара освен до по-ниски сметки, само че и до изцяло понижаване на негативните излъчвания на въглероден двуокис. Сградата предлага повече комфорт, по-малко разноски и възобновена естетика с околната среда.
Ние направихме един друг артикул, спрямо останалите бизнесмени и строители и като всяко ново нещо, си поехме риска. Сградата се разпродаде още преди приключен недодялан градеж (АКТ 14), на 70%. До АКТ 15 бяхме разпродали всички жилища, което за нас значи, че купувачите са оценили плана уместно.

По-скъпо ли излиза да се влага в устойчиви здания и какъв вид хора ги избират?
Със сигурност проектирането и строителството на устойчиви здания, които са сертифицирани по интернационалните стандарти излиза по-скъпо. Нашите клиенти са хора, които работят в интернационалните компании или имат личен бизнес. Това са съумели хора, които знаят какво търсят и по какъв начин да живеят и могат да създадат разликата.
Кои са най-големите им преимущества?
Най-голямото преимущество е здравословната среда, комфорта на обитаване и енергийната успеваемост, която въздейства на употребата и ниските разноски за отопление/охлаждане. След като завършихме плана, направихме термографско проучване (това е проучване на всички места, през които незабележимо прониква влага), проучване за звук и осветеност. По всички индикатори постройката Изгрев 132 е много над стандартите, които се изискват от Закон за устройство на територията. При обследването за звук се оказа, че покриваме стандарта над 5 пъти, даже специалистите, които го вършиха, споделиха, че постройката е като звукозаписно студио.
Вие спечелихте наградата " Сграда на годината 2017 " в категорията " Устойчиво строителство - жилищна постройка ". Законовата и нормативна уредба в България подтиква ли сходен вид строителство?
За страдание сходен вид планове не се подтикват, в противен случай, даже локалните налози за такива здания (които се водят луксозни) са по-високи, което е парадокс. Нормативната уредба в България е много остаряла, и на устойчивото строителство не се отделя задоволително внимание.
Както знаем, в целия свят постройките са най-големият потребител на сила и производител на нездравословни излъчвания. В момента силата се хаби в големи пропорции с неподдържани здания и остарели технологии. Дори не може да се направи качествено и бързо проучване на постройките, защото липсва нужната техника – наличните в България термокамерите се броят на пръстите на едната ръка. А с цел да създадем усъвършенствания, би трябвало да сме наясно с какво разполагаме като сграден фонд.
Ако бъде вменено като условие или се предложат материални/данъчни тласъци за притежателите, съм уверен, че ще се сътвори социална настройка за едно положително съревнование за енергийно ефикасни здания и екологичен персонален и публичен превоз.
Необходимо е също да се подменя и обновяват енергийните ни източници и да се подтиква " зелена " стопанска система, да се усилят е-базираните услуги, да се рециклират в действителност от ден на ден боклуци, да се понижи разхищението на сила и запаси в постройките, в които живеем и работим.

Как може да се спре архитектурния безпорядък при всеобщото застрояване в София?
Чрез правила и правила, които би трябвало да се съблюдават. Трябва да има стандарти за визия, етажност, зелени площи, паркоместа. Виждали сме доста здания с кули, еркери и други " архитектурни шедьоври ", което е неприемливо. Цветовете и визията на фасадите също би трябвало да се уеднакви съгласно региона в който попада постройката.
Най-големите провокации са уличната инфраструктура, съществуване на тротоари, пешеходни и вело-алеи. В новите жилищни територии темпът за създаване на уличните трасета е изоставащ или блокиран. Това затормозява провеждането на транспортните потоци и пречи за естественото действие на средата. Състоянието на настилките е неприятно, липсват уширения при кръстовищата, в дейните ленти за придвижване се следи безсистемно паркиране. Паркирането се прави на първо място по уличните платна и тротоарите. Съществуващите паркинги в жилищните комплекси, оразмерени според нормативите от интервала 1960-1980 година за 250 места на 1000 поданици, не удовлетворяват потребностите, заради преуплътняване на комплексите и увеличение броя на колите.
Несъмнено новите " огромни " планове в София ще утежнят още повече трафика и достъпа до постройките.
Какво смятате, че е бъдещето на устойчивото строителство у нас и може ли то да е съизмеримо с най-хубавите практики от чужбина?
Устойчивият град е насочен към хората, основан е за тях. Това е град с положителни публични пространства, който приканва хората да вървят пешком или да се придвижват с велосипед, с положителни условия да се употребява градския превоз, тъй че хората да станат по-малко подвластни от това да употребяват колите си.
Друга посока на развиване на градовете е те да станат по-зелени и да имат задоволително количество растителност, която може да пречиства въздуха и да обезпечава хладина през лятото. Също по този начин устойчивите градове би трябвало да имат повече " зелени здания ". Но " зелените здания " сами по себе си не могат да основат резистентен град. Уникалният климат и ресурсите – минералните извори, планините с които разполага София, допуска градът да се развива стабилно. Можем да се превърнем в Будапеща* на Балканите в случай че развиваме добре тези запаси. Защо не София да си има и един АРТ Квартал като Кройцберг в Берлин. С предпочитание и вярно обмисляне, София може да се трансформира в резистентен / зелен град.
*Будапеща е един от градове в Европа, които се стремят да се развиват с " еко " устременост и резистентност. Например - водачите в дните с изключително огромни замърсявания са задължени да не карат колите си поради рисковия смог в унгарската столица. Те имат правото да пътуват гратис в градския превоз.
Интервю на Милена Славкова


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Интервю  Кметът на Свиленград: Никога не сме имали финансови проблеми, тъй като сме дисциплинирани Кметът на Свиленград: Никога не сме имали финансови проблеми, тъй като сме дисциплинирани  Кметът на Търговище Дарин Димитров: Имаме 101% събираемост, това е доверие за нас от жителите Кметът на Търговище Дарин Димитров: Имаме 101% събираемост, това е доверие за нас от жителите  Люба Кулезич и Калин Илиев пред Actualno.com: Българското общество е измъчено и яростно (ВИДЕО) Люба Кулезич и Калин Илиев пред Actualno.com: Българското общество е измъчено и яростно (ВИДЕО)  Кметът на Божурище: Общината е в прелестно финансово положение Кметът на Божурище: Общината е в прелестно финансово положение  Д-р Дариткова: Нарушен е салдото сред растеж на медикаментите и растеж на всички останали медицински действия Д-р Дариткова: Нарушен е салдото сред растеж на медикаментите и растеж на всички останали медицински действия Интервю Още Победителите в " Сграда на годината ": София има потребност от същински зелени здания
В навечерието на Новата година Actualno.com беседва с побе...
Кметът на Свиленград: Никога не сме имали финансови проблеми, защ Кметът на Търговище Дарин Димитров: Имаме 101% събираемост, това Люба Кулезич и Калин Илиев пред Actualno.com: Българското обществ Кметът на Божурище: Общината е в прелестно финансово положение коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Два самолета ЯК-130 са се сблъскали в Ба...
Два образователни бойни подготвителни самолета ЯК-130 на военновъздушните сили на Бангладеш са се сблъскали във въздуха в окръг Кокс-Базар в юг...
В най-голямата замяна на военнопленници У... 111,3 млн. лева евросредства може да бъдат... Дневен хороскоп за 28 декември Парламентът на Иран задължи Техеран да при... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Атентат в Санкт Петербург, има ранени
Експлозия е избухнала в търговски център в Санкт Петербург. Сградата към този момент е евакуирана, само че има ранени. Според информация от полицейски...
Вече записват колите по нови правила Бременната Десислава сподели пухкава снимчи... Дневен ЛЮБОВЕН хороскоп за 28-ми декември Новините: Най-важното за деня, 27 декември НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Правителството даде зелена светлина за в...
Във допустимо най-кратък период да има Оценка на въздействието върху околната среда при капиталово желание за втора кабинкова линия на Банско. Това е една добра вест за вс...
На изключително съвещание 37 Народно събрание гласоподава оста... Каракачанов безапелационен, че няма да допусн... Борисов за Банско: Не хотел, барака няма д... Божидар Димитров влиза в политиката, прави...  www.expert.bg  10-те града, от които през 2017 година бяха оповестени най-вече фотоси 10-те града, от които през 2017 година бяха...  Топ 5 на най-старите самолетни компании в света Топ 5 на най-старите самолетни компании в свет...  9 от най-странните коледни ритуали от целия свят 9 от най-странните коледни ритуали от ця...  7 трика, с които ще избегнете преяждането по Коледа 7 трика, с които ще избегнете преяжданет...  www.iwoman.bg  Ето по какъв начин Нина Добрев отпразнува Коледа (видео) Ето по какъв начин Нина Добрев отпразнува Коледа (в...  4 съвършени метода да стартираме Новата година 4 съвършени метода да стартираме Новата го...  Жените от тези 3 зодии са същински мъжемелачки Жените от тези 3 зодии са същински мъжем...  Годишен хороскоп за 2018 - Стрелец Годишен хороскоп за 2018 - Стрелец  http://www.sportlive.bg  Ювентус отхвърли първа оферта за Дибала Ювентус отхвърли първа оферта за Дибала  Габриел Жезус записа голям антирекорд в кариерата си Габриел Жезус записа голям антирекорд...  Георги Миланов дефинира огромния проблем на националния отбор Георги Миланов дефинира огромния проблем...  Джошуа и Паркър се схванаха за парите, новозеландецът прибира по-голямата част Джошуа и Паркър се схванаха за парите, н... Интервю Още Победителите в " Сграда на годината ": София има потребност от същински зелени здания
В навечерието на Новата година Actualno.com беседва с побе...
Кметът на Свиленград: Никога не сме имали финансови проблеми, защ Кметът на Търговище Дарин Димитров: Имаме 101% събираемост, това Люба Кулезич и Калин Илиев пред Actualno.com: Българското обществ Кметът на Божурище: Общината е в прелестно финансово положение Нови Най-четени Най-коментирани Активни консуматори: Купувайте фойерверки и пиратки единствено от специализи... 23 0 Vivacom отговори на НЗОК: Не е правилно, че нямате интернет... 63 0 Дневен хороскоп за 29 декември... 87 0 The Guardian: Корупционен облак е щръкнал над България, до момента в който поема... 144 0 Еколози ще стачкуват по време на европредседателството поради Банско... 92 0 Атентат в Санкт Петербург, има ранени 4327
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР