В навечерието на новата 2022 г. газовите доставки отново са

...
В навечерието на новата 2022 г. газовите доставки отново са
Коментари Харесай

Природният газ от Азербайджан – повратна точка за енергийния бизнес у нас?

В навечерието на новата 2022 година газовите доставки още веднъж са на път да скарат енергийните лобита в страната. Пазарът на газ стартира мощно да се размътва заради две съществени аргументи. Първата е предстоящият растеж на доставките на синьо гориво от Азербайджан през идната година. А втората е, че на България ѝ предстоят договаряния за сключване на нов контракт за доставки с съветската компания „ Газпром “.

Те ще се водят през 2022-ра, само че съветската страна към този момент стартира да ни „ ухажва “ откакто преди месец се съгласи да достави към „ Булгаргаз “ евтини количества гориво. За след Нова година обаче държавният газов снабдител планува ново нарастване, което още веднъж ще вдигне инфлацията и цените на щанда в магазина.

Икономически шпионаж

Междувременно „ Булгаргаз “ се забърка в скандал с приключване на информация. Държавното сдружение сезира ДАНС, поради изтекли данни от контракта за доставка на газ с азербайджанската страна.

„ Това е неприемливо. За първи път се случва такова нещо. За последните 10 години никой не си е разрешавал да цитира клаузи от контракти, да се вадят документи “, оплака се изпълнителният шеф Николай Павлов. В отговор на въпроса „ Кой стои зад изнесената информация “, той изясни, че това е ставало по две линии – „ едната е Българската газова асоциация и втората линия е през интернет – всякакви блогъри цитират клаузи от контракта и така нататък ". Което можело да докара до отрицателни последствия за сдружението, както и да повлияе върху осъществяването на самия договор.

Въпросният контракт е подписан през 2013 година и планува мястото на доставка да е гръцката връзка, т.е интерконекторът България – Гърция, който още се строи. Затова азербайджанската страна в този момент употребява остарелия директен газопровод край Петрич, свързващ Кулата и Сидирокастро.

„ Изпаднахме в обстановка, в която, като се изключи че не можем да одобряваме газа, ние подлежим на наказания “, посочи Павлов, уточнявайки, че след почнали договаряния за пренасочване на горивото по различен път Баку се съгласил с българските доставки, само че оттова чакат бързо да се построи връзката с Гърция.

Пак съгласно изпълнителния шеф на „ Булгаргаз “ няма подписан анекс за отвод от останалите количества синьо гориво: „ Това изрично не дава отговор на истината. „ Булгаргаз “ не се е отказал от количествата газ “ и цялостният размер ще може да се доставя, когато е подготвен газовият интерконектор IGB.

Николай Павлов дефинира като „ вторичен въпрос “ изказванието на енергийни специалисти, че и в този момент можем да доставяме цялото контрактувано количество по различни трасета. В последна сметка е належащо и азербайджанската страна да желае да доставя по различен маршрут.

Дали ще има проблеми за „ Газпром “?

На пазара на природен газ у нас навлизат нови играчи, значително под някаква форма свързани с „ Газпром “. Случващото се би трябвало да се преглежда и в подтекста на опитите на съветската корпорация да задържи монополното си въздействие и да ограничи диверсификацията на запаси, в нашия случай на азерски газ. Това разяснява пред БНР и Мартин Владимиров, енергиен специалист на Центъра за проучване на демокрацията. Неговото мнение е, че точно в разбъркването измежду доставчиците в този момент се корени казусът. „ Има разнообразни играчи, разнообразни ползи на българския пазар, които имат предпочитание да получат част от този газ, който „ Булгаргаз “ е договорил и това е предпочитание да се трансформират пазарните дялове и да се понижи въздействието на „ Газпром “, надлежно на Русия... “, твърди той.

От икономическа позиция е изцяло разумно при нови снабдители да се понижи въздействието на „ Газпром “. Това в действителност е и задачата на газовата диверсификация, която у нас се забави отчайващо доста. Но в това време има среди, които не желаят съветския газ да има конкуренция в България и това е повече от явно. Поради тази причина през годините се правеха редица опити да се забави построяването на интерконектора с Гърция.

По всичко проличава, че 2022-ра ще е основна за бранша. Предстоят договаряния сред „ Булгаргаз “ и „ Газпром “ за подписване на нов контракт за доставки на синьо гориво. Благосклонността на съветската компания да ни даде на ниска цена газ през ноември завърши. След изборите цените още веднъж излетяха нагоре. В интерес на истината, освен „ Газпром “ е виновен за високите цени из цяла Европа, настойчиво отказвайки да усили доставките по съществуващите газопроводи, даже по тези през Украйна. Натискът в този момент е фокусиран върху утвърждението на германо-руския план „ Северен поток 2 “, който се забавя поради законовите немски процедури. Така „ Газпром “ продължава да потропва нервно в настояването за пренос на газ по новото подводно трасе, а Старият континент е изправен на нокти, в очакване на захлаждане и високи енергийни цени. От друга страна Европа с нейните зелени политики усети, че няма да е по никакъв начин на ниска цена енергийния преход и достигането на задачите за декарбонизация в интервала до 2030 година.

При всички положения се обрисуват сложни газови договаряния за цените с „ Газпром “ през идващите месеци. Традиционно те се водят при цялостно медийно безмълвие и след посещаване „ на килимчето “ в Москва. Важно е обаче дали България вярно ще изиграе азербайджанската си карта при новите геополитически и енергийни позиции. И дали ползите ни няма отново да бъдат подкопани поради вътрешно лобистки кавги. 

„ Булгаргаз “ желае по-голямо нарастване на цените от Нова година

Общественият снабдител „ Булгаргаз “ ще изиска още по-високо нарастване на цените на синьото гориво след Нова година. Покачването ще е с повече от 14%, като до момента прогнозата му бе за цена през януари от 117,12 лева./мвтч. Това стана ясно по време на откритото съвещание в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). В заявката, което „ Булгаргаз “ ще внесе на 1 януари, ще бъдат регистрирани всички промени, които са настъпили на европейските газови пазари за интервала 10 – 31 декември, както и във връзка с придвижването на цената на петрола, съобщи изпълнителният шеф на държавното сдружение Николай Павлов.

„ Миналата седмица - уточни той - видяхме рекордни цени на природния газ, които доближиха 180 евро за MWh, само че за доставка „ месец напред “ цената се движи към 120 евро за MWh. В рамките на подаденото заявление към 9 декември цените са били към 93 - 94 евро за MWh. Виждате каква голяма разлика има “.

Според Павлов „ тези цени се диктуват от фактори отвън страната и няма по какъв начин „ Булграгаз “ да не ги отрази. Така че по всяка възможност нарастването ще бъде повече от плануваното “. Същевременно той увери, че макар тези покачвания „ Булгаргаз “ ще продава на клиентите си газа на цени с 30 – 35 % по-евтино по отношение на европейските пазари.

Пламен Симеонов
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР