В навечерието на Никулден Военноморският музей откри изложбата По пътя

...
В навечерието на Никулден Военноморският музей откри изложбата По пътя
Коментари Харесай

Военноморският музей откри най-новата си изложба

 В навечерието на Никулден Военноморският музей откри изложбата " По пътя към морската история 2019 “ и отличи 32-мата си донори от миналата годината със свидетелства за подаяние. Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов получи грамота за получените от флота експонати и за обичайна поддръжка, която неговото командване оказва на институцията. На събитието участваха ветерани от комерсиалния и военния флот и техни родственици, сътрудници и другари на музея.

" Това е галерия, с която демонстрираме дребните стъпки, по които вървим, с цел да очертаем българската морска история, и с която подчертаваме, че можем да го сторим единствено дружно с вас – децата, внуците, приятелите на очевидците и участниците в събитията от предишното “. С тези думи доктор Мариана Кръстева, шеф на Военноморския музей, благодари на донорите при откриването на изложбата.

За първи път в музея постъпват персонални движимости на адмирал Васил Янакиев, командвал флота от 1972 година до 1990 година и летателна брошура на първия пълководец на Вертолетната ескадрила на Военноморски сили полковник о.з. Димитър Георгиев. Сред скъпите експонати, дарени през отминаващата година, е необичаен немски подводничарски знак от интервала на Първата международна война, както и документи и оценки на к.д.п. Николай Христов, който с образеца си потвърждава, че героизмът за избавяне на човешки живот на море е вероятен и в спокойно време. Посетителите на изложбата имат опция да прегледат част от съоръжение на подводница, в това число и консервирана питейна вода за екипажа, уред за ръководство на пукотевица от български боен транспортен съд от края на ХХ в., разнообразни дамски и мъжки униформи.

Изложбата " По пътя към морската история 2019 “ може да бъде прегледана във Военноморския музей до края на февруари 2020 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР