В навечерието на Никулден варненската рибна борса е едно от

...
В навечерието на Никулден варненската рибна борса е едно от
Коментари Харесай

В навечерието на Никулден: Какви са цените на рибната борса във Варна?

В навечерието на Никулден варненската рибна борса е едно от най-оживените за търговия места. Тази година рибата и рибните артикули също са поскъпнали. Какво ще сложат на празничната софра жителите на града, чийто занаят е обвързван с морето?

На борсата във Варна щандовете изобилстват от риба и рибни деликатеси за всеки усет. Традиционният за никулденската софра шаран се продава за 10 лв. на кг или с 2 лв. повече от предходната година. С толкоз почти са поскъпнали и останалите риби. Чернокопът, да вземем за пример, се търгува за 12 лв. кг, толкоз коства и пресният черноморски паламуд. Килограм толстолоб или кефал се продават за 10 лв.. Традиционно висока е цената на лаврака - 18,50 лева за кг.

Въпреки повишаването варненци ще спазят традицията и на никулденската софра наложително ще има риба. Някои избират да я купят ден-два по-рано, обезпокоени, че цените може да скочат още. Хората чакат препразнични понижения, а към сергиите, с изключение на приканващите думи на търговците, може да чуем и предписания.

Според традицията, на трапезата се слагат още постни сармички, чушки и никулски кравай. А варненските риболовци не сядат на масата без рибена супа и сушена риба.

Вижте още в репортажа

Людмила Стоева/Неделчо Чавдаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР