В навечерието на Никулден продажбите на риба у нас традиционно

...
В навечерието на Никулден продажбите на риба у нас традиционно
Коментари Харесай

„Чети етикета”: Българската черноморска риба изчезна от никулденската трапеза

В навечерието на Никулден продажбите на риба у нас обичайно скачат в пъти. Българинът яде релативно малко морска храна и дори шаран или пъстърва са съвсем екзотика за доста фамилии.

За по-авантюристично настроените, обаче, по магазините има и такива оферти като риба-меч (около 10-12 кг по 38,80 за кг в посетен от нашия екип търговски обект) или „ царицата на рибите” – мушмуля (83,30 килото). Ако въпреки всичко не желаете да отивате толкоз надалеч, шаранът излиза по 6,80 лева за кг, сомът е 1190, пъстървата – 10,50, а сьомгата – към 17 лева И тази година се обрисува точно тези риби да са бестселърите за Никулден.

През 2017 година обаче нещо ще е по-различно – няма да има черноморска риба. От години риболовците се оплакват от слабия улов, само че толкоз зле не е било от дълго време, споделят те. „ Слабичко е откъм чернокоп и сафрид, и барбун, даже и трицоната е по-малко количество... Много бързо мигрират пасажите, нещо се случва”, споделя пред камерата на bTV Иван, който от 20 години е риболовец.

--> Гадае за аргументите – работата на проучвателен кораби, многото делфини или свръхцъфтежа на фитопланктона това лято.

Въпреки слабия сезон, контролът още веднъж е засилен. Най-чести нарушавания са превозване, продажба на риба без документи, улов на риба и миди без позволение за осъществяване на икономически лов на риба. От началото на годината от Агенцията по риболовство са направили близо 1600 инспекции, съставили са над 60 акта и са конфискували 3 лодки.

Дали ще успеем да сложим на празничната софра прясна черноморска риба зависи от времето, на което се надяват риболовците. Все отново, до Никулден остават два дни.

Прясна ли е рибата ?

Д-р Стаменка Иванова от варненското звено на Агенцията по храните ни напомня признаците на прясната риба: „ Люспите да са компактно прилепнали. Трудно се отделят, плътни са. Очите са изпъкнали, блестящи, бистри... Също не би трябвало да има миризма, никаква миризма на развалено”.

Продавачите пък не поучават клиентите да гледат хрилете, тъй като там цветът е друг съгласно типа и произхода, а недобросъветстни търговци може и да ги боядисват. Прясната риба се познава по бистрите очи.

Преди Никулден инспекторите ревизират комерсиалната мрежа – за условия на предпазване, хигиена, генезис и валидност на стоката. Едно от най-важните условия, на които складовите бази би трябвало да дават отговор при предпазване на замразена риба, е температурата в помещението да е минус 18 градуса.

Вносът е най-вече от Норвегия, Фариорските острови, Гренландия и Шотландия.

Богомил Николов от „ Активни потребители” разяснява пред bTV, че има морета, които са по-замърсени от други – най-много в Азия, край Китай и Виетнам, както и няколко зони на Атлантическия океан. Там се вливат мощно нечисти с индустриални боклуци реки.

Той като клиент би се ориентирал към сладководна риба, която е българска и която нормално идва от рибарници, които са надалеч от нечисти води.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР