В навечерието на най-големия християнски празник - Великден, въпреки призива

...
В навечерието на най-големия християнски празник - Великден, въпреки призива
Коментари Харесай

Медици от Провадия си купуват със собствени средства медицински маски

В навечерието на най-големия християнски празник - Великден, макар апела да пазим живота и здравето на околните си, хиляди се насочиха на път. В резултат столицата е затворена до второ разпореждане, а който се разболее някъде, следва да търси помощ в локалната болница.

В Провадия в болничното заведение „ Царица Йоана ” би трябвало да посрещат приблизително тежки случаи съгласно заповедта на здравния министър. Ръководството на лечебното заведение обаче отхвърля да подпише контракт с министерството, тъй като няма да може да го извърши.

През последните 20 години болничното заведение в Провадия понижава потенциала си близо 4 пъти. Днес в нея има 65 болнични кревати и едвам 15 лекари . Заведението е несъмнено за лекуване на неусложнени пациенти с ковид, като за задачата би трябвало да бъдат планувани 16 кревати.

„ Ние нямаме нищо от това, което би трябвало да имаме, с цел да сключим тази пътека. А аз с цел да подпиша тази пътека, би трябвало да подпиша декларация с погрешно наличие, че това нещо го има ”, изясни доктор Светослав Неделчев, шеф на МБАЛ „ Царица Йоана “-Провадия в " Събуди се " по.

Отделна постройка няма. Мястото, което може да се употребява за изолационно поделение, може да се обособи на третия етаж, където в този момент е вътрешно поделение.

„ Трябва да са качва и техника, и хора на третия етаж без асансьор. Нямаме Кугел, което е едно от главните условия. Това е рентгенов уред, които да прави рентгеновите фотоси при леглото на болния. Този Кугел коства доста пари – ревизирах, не е по нашите благоприятни условия. Респиратори нямаме, нямаме задоволително монитори за следене на витални функционалности. Имаме 3 монитора. Да не приказвам инфузионни помпи и други по-малки, само че доста на брой други неща. Всичко това коства доста пари ”, изясни доктор Светослав Неделчев.

Финансовите благоприятни условия на общинска болница са дребни, помощ идва от локалната администрация и дарения.

„ Да кажем, че общината ни помогне да закупим това нещо, само че ние нямаме никакви защитни средства. Със лични средства си купуваме маски, купуваме си калцуни, само че нямаме никакви защитни дрехи ”, изясни доктор Неделчев.
Ситуацията се утежнява не толкоз от неналичието на инсталация, колкото от обстоятелството, че 75% от личния състав на болничното заведение в Провадия е в пенсионна възраст.

„ Пулмологът, които би трябвало главно да поеме нещата, е на 83 години, двете педиатърки – едната на 79, другата – 76. Няма какво да приказвам повече нататък ”, изясни доктор Неделчев.

Борисов: Няма ваксина и лекарство за COVID-19, няма по какъв начин светът да знае какво ще прави (ВИДЕО+СНИМКИ)
За да работи отделението за лекуване на пациенти с ковид, проблем ще е и числеността на личния състав.

„ Трябва да има 3 екипа по 5 сестри, към всеки един екип по един доктор, а цялата болница разполага с 19 сестри. Какво вършим? Спираме, затваряме всички отделения ”, пита доктор Светослав Неделчев.

Част от сестрите пък не подсигуряват, че ще останат на работа.
Управителят на болничното заведение е изпратил писма до здравното министерство, РЗИ, Здравната каса и до Националния щаб с искане да се направи оглед на лечебното заведение. Според него решение може да има, единствено в случай че се получи външна помощ – както за закупуване на инсталация, по този начин и за застраховане с медицински фрагменти. 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР