В навечерието на мораториума върху поскъпването на водата, тока и

...
В навечерието на мораториума върху поскъпването на водата, тока и
Коментари Харесай

Спешно заради тока: Бизнесът иска свикване на КСНС

В навечерието на мораториума върху повишаването на водата, тока и парното, енергийният регулатор ще разиска 14% повишаване на синьото гориво от януари.

Заради цената на електро-енергията пък, бизнесът изиска незабавно привикване на Консултативния съвет за национална сигурност.

Предложените от страната ограничения не са работещи, а концепцията за таван на компенсиране на енергийните разноски ще е с опустошителни последствия, сигнализират работодателите. От енергийното министерство през днешния ден резервираха безмълвие.

В писмо до медиите, бизнесът дефинира обстановката с цената на тока като " извънредно тежка ".

Цената в сегмента " ден напред " потегля от 411 лв. за мегават час на 19 декември и пораства доста през идващите три дни. С наближаването на празниците стартира и усмиряване на пазара.

Анализите на бизнеса демонстрират, че междинната цена за този месец ще надмине 500 лв. за мегаватчас. Рекордът към този момент държи 22 декември, когато цена в сегмента " ден напред " надвиши 824 лв. за мегаватчас.

Трудна година за бизнеса, освен поради резултата на епидемията, само че и поради фрапантния скок в цената на електрическата енергия на свободния пазар, което води до повишаване и на останалите услуги и артикули.

Допитване измежду компаниите у нас регистрира, че 62% са нараснали цената на крайната продукция, с цел да се оправят с високите енергийн цени. Други 41% пък са съкращавали разноски, в това число за хонорари. 25 на 100 регистрират понижени поръчки и клиенти. 14 на 100 признават, че се е наложило да освободят чиновници. Едва 11 на 100 показват, че цените не са се отразили върху бизнеса, само че има и такива, които признават, че краткотрайно са спирали активността си.

Високите цени на тока са същинско тестване за пекарна в столицата. От 700-800 лв. в началотона годината, в този момент сметката за електричество излиза над 2000 лв.. Няма различен излаз, с изключение на да усили цените на тестените си изделия- с сред 5 и 10 на 100. Купувачите незабавно усетили скока по джоба си.

„ Имахме недоволни клиенти, само че разчитаме на непрекъснатите, които харесват нашата продукция и са подготвени да платят малко повече и сме признателни и по този начин оцеляваме “, споделят притежателите.

Работодателските организоации регистрират, че оцеляването в тази обстановка за доста компании е на ръба. Ако няма дълготраен механизъм за справяне с високите цени на тока, последствията ще бъдат тежки и за бизнеса и за потребителите, предвиждат от Българската стопанска камара.

Според БСК са нужни цялостни промени в енергетиката за усмиряване на пазара. А сидникатите регистрират, че има потребност от два незабавни пакета.

„ От една страна поддръжка на бизнеса дотации за компенсиране на този растеж на цените на тока, въпреки това към битовите консуматори, защото има мораториум, само че съгласно нас този мораториум е неверен ще провокира инфлация и безработица “, отбелязва Любослав Костов от КНСБ.

Националната статистика регистрира годишна инфлация от 7,3 на 100. А новата цена на природния газ ще бъде разисквана в сряда навън съвещание на регулатора. От " Булгаргаз " желаят 117 лв. и 12 стотинки за мегаватчас от януари, което е повишаване с малко над 14%.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР