В навечерието на местния вот отново промени в Изборния кодекс.

...
В навечерието на местния вот отново промени в Изборния кодекс.
Коментари Харесай

Депутати предлагат нови промени в Изборния кодекс

В навечерието на локалния избор още веднъж промени в Изборния кодекс. Само три месеца преди изборите депутатите оферират и селата с 200 души население да си избират кмет.

В момента прагът е 350 души. Група депутати с разнообразни убеждения са се обединили към тази концепция, тъй като от ден на ден села се обезлюдяват и броят на гласоподавателите там пада.

Става дума за 500-600 селища, които ще могат да си изберат кмет, който познава проблемите”, изясни Спас Панчев, предава БТВ.

„ Народът би трябвало да има човек, който да ги съставлява и ръководи, няма по-хубаво нещо от това”, разяснява Славчо Атанасов.

Опозицията напомни, че през годините е внасяла също сходно предложение.

„ Колкото повече хора избират своите управници, толкоз по-добре, нашите оферти са били за 150 – 200 човека”, сподели Георги Свиленски.

Според ГЕРБ обаче концепцията е дискусионна, тъй като даже при регистрирани 200 души, действително в някои обитаеми места живеят по 50.

„ Ще изпаднем отново в парадокса да има 20 души, дали своят вот за кмет в някои от обитаемоте места”, счита Тома Биков.

И още оферти за смяна – от Движение за права и свободи упорстват държавното управление да закупи, а не да наема машини за гласоподаване за президентски и европейски избори и да ги ревизира прецизно.

„ Последващият одит да се прави от ДАНС – по какъв начин са употребявани машините, по какъв начин е употребен софтуерът”, съобщи Хамид Хамид.

Дали депутатите ще съумеят да трансформират Изборния кодекс още веднъж не е ясно, тъй като до локалните избори остават към три месеца.

Въпреки това, единствено досега импортираните планове за смяна на разпоредбите за вота са четири.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР