В навечерието на коледно-новогодишните празници и месец преди отбелязването на

...
В навечерието на коледно-новогодишните празници и месец преди отбелязването на
Коментари Харесай

140 000 за ремонт на къща музей „Алеко Константинов“ в Свищов

В навечерието на коледно-новогодишните празници и месец преди отбелязването на 157 години от рождението на Щастливеца , Министерството на културата отпусна сумата от 140 хиляди лв. за ремонт, и реституция на къщата музей „ Алеко Константинов “ в Свищов. Това оповестиха от пресцентъра на Община Свищов. През миналата година, при визитата си в Свищов, министърът на културата Боил Банов бе осведомен с неприятното положение на покрива и фасадата на музея, както и с направения от община Свищов, и Градски исторически музей – Свищов план за ремонт, и реституция.

С отпуснатите от Министерството на културата средства, ще бъдат подхванати неотложни ограничения за избавяне на постройката . Ще бъде изработен главен ремонт на покрива – замяна на компрометирани сектори от дървената структура, замяна на дъсчената облицовка, хидроизолационния пласт, летвите и керемидите, топло-изолация от каменна вата, както и фасадна реституция – мазилки, корнизи, пиластри, замяна на дограма, сенници (щори).

Къщата музей „ Алеко Константинов “ има статут на единична архитектурно-строителна и историческа НКЦ, с категория „ национално значение “ . Опазването на постройката и експозицията са съществена цел на община Свищов, а вследствие на осъществяването на заложените в плана действия ще бъде опазен, и съхранен за поколенията родния дом на Алеко.

Още приживе Алеко Константинов подарява родния си дом на Свищовската община . Сградата е устроена като къща музей през 1926 година и там през днешния ден е подредена забележителна експозиция. По време на Освободителната война император Александър II, при третото си идване в Свищов, отсяда в родния дом на бъдещия публицист. Днешната експозиция пази мемоари за всичко това. Пак в тази къща, през 1877 година в града е открита първата българска гражданска администрация, отпред с губернатор Найден Геров. В канцеларията на губернаторството работят: Иван Вазов, Константин Величков, Алеко Константинов, Никола Живков и други бележити персони.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР