В навечерието на Коледа през 2015 г. министърът на правосъдието

...
В навечерието на Коледа през 2015 г. министърът на правосъдието
Коментари Харесай

30 години преход - 30 години скандали

В навечерието на Коледа през 2015 година министърът на правораздаването Христо Иванов разгласи оставката си от парламентарната естрада, откакто всички партии като се изключи част от Реформаторския блок неодобряваха препоръчаната от него правосъдна промяна и гласоподаваха конституционни промени, утвърждаващи " господство на основния прокурор ". Веднага по-късно водачът на " Демократи за мощна България " и съпредседател на Република България Радан Кънев заяви, че минава в съпротива на държавното управление, макар че неговата партия имаше представители в кабинета.

След Веселин Вучков Христо Иванов стана вторият министър, който си потегли поради липса на поддръжка за препоръчани от него промени. На негово място бе определена Екатерина Захариева. Няма и два месеца по-късно Борисов уволни и министъра на образованието Тодор Танев, също от квотата на така наречен Реформаторски блок. " Заради редовно появяващите се проблеми в министерството и бранша, считам, че ресорът би трябвало да бъде стихотворец от различен ", писа тогава пресцентърът на Министерски съвет от името на премиера. Мястото бе заето от готовата за всевъзможни лупинги и длъжности Меглена Кунева. А за отстраняването си Танев упрекна съпартиеца си Радан Кънев. Възможно е да съм ядосал Радан Кънев, тъй като не му подвигам телефона. Може да се е вбесил, че реалокирах една жена от една стая в друга, разясни тогава Танев. През май 2016 г, след решението на АБВ да отдръпна поддръжката си за ГЕРБ представителят на партията в държавното управление Ивайло Калфин напусна постовете на вицепремиер и на обществен министър. Неговия стол зае Зорница Русинова. Някъде по това време десните с негласна поддръжка от властта с дебелашки доноси против Ирина Бокова опропастиха шанса българка да оглави Организация на обединените нации, определен бе Гутериш.

Задаваха се президентски избори. ГЕРБ ги загуби и Борисов за повторно сдаде премиерското кресло. В него седна служебният министър-председател Огнян Герджиков. Едно от първите неща, които той направи, бе да анулира прословутото разпореждане 208 на предшествениците си, което предвиждаше прииждащите към България бежанци да бъдат разселвани и интегрирани в дребните обитаеми места у нас. Този кабинет ще се запомни и с анулацията на концесията на летище София. След него обаче процедурата бе стартирана още веднъж и сега е на финалната права. Освен това кабинетът на Герджиков разгласи, че състезанието за пазаруването на нови многоцелеви изтребители е извоюван от шведската компания " Грипен ". Нещата обаче се трансформираха с идването на третото държавно управление на Борисов и то към този момент заплати осем самолета Ф-16.

На 4 май 2017 година Бойко Борисов се закле за трети път като министър председател на България. В най-новата ни история той е единственият политик, който заема поста за трети път. И с това Борисов е на път да сложи няколко върха. Ако настоящето му държавно управление успее да изкара цялостен четиригодишен мандат, той съвсем ще догони рекордьора от социалистическия ни интервал Станко Тодоров с 3597 дни ръководство. Борисов към този момент изпревари Стефан Стамболов, който е най-дълго управлявалият министър-председател, пристигнал на власт след демократични избори. Стамболов е бил отпред на страната 2464 дни. Ако пък държавното управление " Борисов 3 " оцелее до 2020-а, да речем, когато еврофондовете ще намалеят, Борисов ще надмине даже своя патрон и преподавател Тодор Живков, който е заемал премиерския пост 3146 дни (от 27 ноември 1962 до 9 юли 1971 г.). Но казаното дотук е в областта на догатките и статистиката.

Така или другояче мандатът към този момент е преполовен. Изминалото време бе особено с доста приказки и обещания. Те са резултат от главната сюжетна линия в това ръководство - възходяща вътрешнополитическа експанзия и борба, както и опълчване в обществото. Други отличителни черти са минималните действителни дейности, само че най-много свадите - от категорията " Суджукгейт " и следствието на ремонтите на НДК за идното ни европредседателство, частната детска градина в Перник, разположила се в постройката на общината, " Грипен " -ите и Ф-16, митингите поради предпазената зона на Калиакра, както и тези на служителите на реда за по-високи заплати, безпардонното искане за лишаване на лиценза на " Дунарит " и така нататък Всички тези кавги създаваха нелицеприятен имидж на българската страна. Стана очевадно, че съвсем във всеки град има по един дерибей, непосредствен до ръководещата партия, който " коли и беси ". А този управнически модел мощно припомня феодална конструкция и има малко общо с действителната народна власт.

Всъщност, чувството е, че този кабинет е самобитно продължение на " Борисов 2 " и че този филм към този момент сме го гледали. Що се отнася до фамозния управнически жанр на премиера, няма нищо ново спрямо предходните два, по този начин и незавършени мандата. Отново станахме очевидци на неуважение на разпоредбите на институционалната народна власт, на рушене на държавността и на разделянето на управляващите. Новото е, че партиите, поели властта, нямаха безусловно никаква подготвеност да ръководят, както и визия какво ще се прави и накъде ще върви страната. Затова Народното събрание два месеца безусловно бездействаше заради липса на законопроекти.

Самата формула на структуриране на кабинета беше необяснимо раздута с четирима вицепремиери. Наложи се усещането, че са търсени постове за хора, а не хора за постове. Много бързо пролича, че и стиковката сред съдружните сътрудници е много хлабава, екипността също куца, много от наблюдаващите видяха безредица в дейностите на този кабинет. Премиерът, министрите му и представителите на съдружния му сътрудник " Обединени патриоти " като че ли копаят в личните си градинки. Красимир Каракачанов се е вглъбил във военното министерство, Валери Симеонов (докато не го изгониха) се вихреше из крайморските нощни заведения, мереше децибели и конфискуваше озвучителна техника, даже създаваше от време на време чувството, че изземва функционалностите на вътрешния министър. Томислав Дончев не се знае защо тъкмо дава отговор и какво прави.

Борисов се хвали, че равнището на безработицата е спаднало фрапантно. Но остава другият проблем - за работещите небогати, за възходящата беднотия. И към този момент не се вижда да се прави нещо, обвързвано с приходите на българските жители.

Но аргументите, заради които Борисов не довърши предходните си два мандата, са налице и в този момент. ГЕРБ явно няма никакво желание да прави радикални промени в която и да е област. В опазването на здравето да вземем за пример. Премиерът непрестанно се хвали с милиардите, които " се наливат " в този бранш. Но да наливаш пари в нереформираното ни опазване на здравето е все едно да наливаш вода в пясъка. И макар увеличените средства, недоволството се усилва и измежду пациентите, и измежду работещите в системата. А доплащанията хвърчат нагоре. В края на октомври 2017 година пръв от третия кабинет на Борисов си потегли точно здравният министър Николай Петров. Това стана след журналистическо следствие, съгласно което Петров като шеф на ВМА е възлагал публични поръчки на мъжа, с който щерка му живее. Тогава неговото място зае финансистът Кирил Ананиев.

На 25 август 2018 година рейс катастрофира на пътя Своге-София при разклона за село Лесковдол. До 8 октомври 2018 година жертвите на злополуката стигнаха 20. Основната причина се оказа неприятно ремонтираният път. След произшествието трима министри - на районното развиване Николай Нанков, на превоза Ивайло Московски, на вътрешните работи Валентин Радев подадоха оставки. Техните места бяха заети надлежно от Петя Аврамова, Росен Желязков и Младен Маринов. Последва червен картон за министър Цецка Цачева (правосъдието) поради " апартаментгейт ". Преди нея под публичен напън бе освободен и вицепремиерът Валери Симеонов. Това стана, откакто той обиди протестиращите майки на деца с увреждания и ги назова " кресливи дами на сякаш заболели деца ". За овакантения пост Народното събрание избра съпартийката на Симеонов Марияна Николова.

Няма да бъде истина, в случай че се каже, че през последните 10 години единствено изпълнителната власт се е тресяла от кавги. Не й отстъпваха и другите две управляващи - законодателната и правосъдната. Искра Фидосова, Живко Суджука, Лъчо Мозъка, Делян Добрев, телефонните диалози сред съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова, където ставаше дума и за някаква къща в Барселона, Красьо Черния, прокурорът Николай Кокинов, непрекъснатият ремонт на ремонтите в София са единствено върха на айсберга, който се вижда. Тук, несъмнено, би трябвало да прибавим и " апартаментгейт ", и терасите на Пацо, които съгласно самия Борисов са разрушили партията му.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР