В навечерието на Коледа пазаруването затихва в цяла Европа. Растящите

...
В навечерието на Коледа пазаруването затихва в цяла Европа. Растящите
Коментари Харесай

Коледни разходи по време на инфлация

В навечерието на Коледа извършването на покупки затихва в цяла Европа.

Растящите цени на силата и храните нанесоха тежък удар върху доверието на потребителите, нарушавайки проектите на семействата за празничния сезон.

Поскъпването на обичайните артикули, петте поредни тримесечия на спад на действителния приход и намаленото доверие на потребителите допускат, че коледните разпродажби ще бъдат разочароващи в еврозоната, разяснява Томас Дворак, старши икономист от консултантската компания Oxford Economics.

Европейските разноски за ваканционния сезон през 2022 година се чака да отчетат забележителен спад спрямо 2021 година Почти 50% от европейците ще понижат на половина разноските за дарове и за Коледната софра през тази година поради инфлацията, сочи изследване на Statista.

Германските консуматори ще понижат с близо 10% бюджета си за Коледната почивка, в Обединеното кралство (UK) той ще бъде с към 22 на 100 по-нисък спрямо предходната година. Сред немските купувачи се очакваше ваканционните разноски да намалеят с близо 10 %. Само към една трета от интервюираните консуматори на Острова настояват, че не биха понижили разноските си за отмора.

През 2022 година съвсем половината от респондентите в Полша са възнамерявали да купят по-евтини дарове за своите близки и да похарчат парите си за развлечения. От друга страна, 36% от поляците имат намерение да понижат броя на подаръците.

44% от респондентите в Италия показват облекла, обувки и аксесоари като най-желания коледен подарък. В допълнение към това 31% от интервюираните декларират, че биха предпочели пътувания и самолетни билети, до момента в който смарт телефоните, в това число аксесоарите, са третият най-популярен коледен подарък. Италианците ще похарчат срещно към 300 евро за дарове този сезон, сочи изследването.

Колко ще платим за храна?

Проучване, извършено от Colliers измежду консуматори от България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия разкрива, че респондентите възнамеряват да похарчат по-големи суми за храна и дарове спрямо предпандемичната 2019 година като главната причина за това е инфлацията. 
Проучването демонстрира и нараснала информираност по казуса с разхищението на храна и блян към понижаване на количеството закупени хранителни артикули затова. Това заявяват 24% от унгарците, 18% от поляците и 16% от румънците.   Поради растежа на инфлацията и на цените на питателните артикули 32% от всички интервюирани не могат да преценяват какъв брой ще похарчат за хранителни артикули през празниците. Около 30% от респондентите имат намерение да влагат до 30 евро на човек за празнични ястия.    Българите заявяват най-високи разноски в този аспект, като близо 40% 100 от интервюираните считат, че ще похарчат до 100 евро на човек.    В Чехия път 15% от участниците в изследването на Colliers заявяват, че ще похарчат повече от 100 евро на човек.

Сред всички интервюирани най-популярните празнични дарове са козметиката (54%), играчките (49%) и мултимедийните артикули (46%). Козметиката е най-предпочитана в България (67%), Полша (63%) и Унгария, дружно с бижутата (по 50%). 

Коледният бюджет на американците 

Бъджетът на американците за коледни дарове тази година, е най-високият, открит от Gallup за трите години, предшестващи пандемията.

Възрастните пресмятат, че ще похарчат приблизително $932 за дарове този сезон. Това е доста по-високо от междинната прогноза за ваканционни разноски от 837 $ през предишния октомври и от 805 $ – през октомври 2020 година Разходите през тази година приближават тези от октомври 2019 година – най-високото равнище, открито от Gallup от 2006 година до момента.

Една от аргументите е, че интервюираните чакат да похарчат повече за артикули като облекла, електроника и играчки в годината на висока инфлация.

Все отново фактът, че желанията за харчене са доста по-високи в този момент, в сравнение с преди година по това време, е обещаващ знак за търговците на дребно.

Средната сума, която американците чакат да похарчат, включва набор от бюджети за извършване на покупки. Повече от една трета от възрастните в Съединени американски щати (37%) възнамеряват да похарчат 1000 $ или повече. Тридесет % възнамеряват да похарчат сред 250 и 999 $, до момента в който 17% са приготвили под 250 $.

Резултатите от допитването на RetailMeNot сочат, че почти половината от потребителите ще купуват по-малко неща заради по-високите цени, а повече от една трета ще разчитат на ваучери за отстъпка, с цел да понижат разноските.

„ Инфлацията е най-големият проблем за семействата тази година “, сподели Тим Куинлан, старши икономист в Wells Fargo и създател на отчета за празничните продажби за 2022 г.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР