В навечерието на изпращане в космоса на първия космонавт от

...
В навечерието на изпращане в космоса на първия космонавт от
Коментари Харесай

The National: Руският "Союз" стана най-надеждното "космическо такси"

В навечерието на изпращане в космоса на първия космонавт от Обединените арабски емирства (ОАЕ) англоезичният арабски вестник The National напомня историята на именития галактически транспортен съд "Союз ", който в началото е бил предопределен за полети до Луната.

След поредност от неуспехи при връщане от орбитата на Земята, устройството претърпя редица съществени модификации и в този момент се трансформира в най-надеждното „ галактическо такси “, което извърши 143 сполучливи полета в космоса, написа "Поглед инфо ".

Първоначално основан за хвърчене до Луната, галактическият уред "Союз " се е трансформирал в незаменимо транспортно средство за пътешестване до земната орбита, написа британският вестник на арабски език The National.

Появата на това „ галактическо такси “, което към този момент половин век работи в интерес на човечеството, беше улеснено от идеологическата борба сред Съюз на съветските социалистически републики и Съединените щати.

Както напомня изданието, в годините на галактическата конкуренция, която трябваше да разкрие превъзходството на капитализма или комунизма, през октомври 1957 година Съветският съюз беше първият, който изстреля в космоса обект, основан от човешки ръце.

В музея на космонавтиката във ВДНХ можете да видите копие на сферичния „ Спутник “ - първият неестествен сателит, летял към Земята. Недалеч под стъклото се намират чучелата на двете кучета – Белка и Стрелка, които бяха изпратени на орбита през 1960 година, с цел да схванат дали човек може да оцелее в космоса.

За благополучие, безпородните кучета се върнаха живи и невредими, изживяха остатъкитеа от живота си на Земята, а едно от кученцата на Стрелка подариха на президента Джон Ф. Кенеди.

В музея се пази и капсулата на „ Восток “, неразличима от употребяваната от Юрий Гагарин, и даже модел на „ Буран “, който е създаден като отговор на руското управление на галактическата совалка „ Спейс Шатъл “ преди разпадането на Съюз на съветските социалистически републики.

Сега, след съвсем 60 години, Русия и Съединените щати направиха космоса място за спокойно съдействие и работят на интернационалната галактическа станция (МКС) дружно с астронавтите от 17 страни в името на науката.

Това стана допустимо с помощта на съветската галактическа технология, която към момента постоянно служи на човечеството.

Първият тестови полет на галактическия транспортен съд и ракета „ Союз “ е осъществен през ноември 1966 година и както акцентира арабският вестник, точно на неговия усъвършенстван модел първият жител на ОАЕ майор Хазза ал Мансури ще излезе в космоса на 25 септември тази година.

Но, най-надеждният галактически транспортен съд в света можеше в никакъв случай да не стигне до стартовата площадка: в началото е бил умислен за полети до Луната, само че към средата на 60-те години стана ясно, че Съюз на съветските социалистически републики най-вероятно ще загуби тази конкуренция на американската стратегия „ Аполо “.

В последна сметка беше решено да се употребява „ Союз “ като ново потомство високо маневрено и многоцелево транспортно средство, работещо на земна орбита.

Първият тестов полет на „ Союз “ е бил избран за ноември 1966 година, когато два „ Союз “-а, изстреляни за един ден, трябваше да се скачат в космоса два дни по-късно. Но през цялото време всичко се обърка: първото устройство се държеше толкоз несигурно в орбита, че изпращането на второто беше отсрочено. След завръщането си в плътната атмосфера корабът изчезна от радарите в Южна Русия, евентуално заради самоизтребление. Месец по-късно беше изработен втори опит - този път ракетата даже не излетя, а избухна на земята, което докара до гибелта на няколко души.

Въпреки неуспехите, първото изстрелване на пилотирания транспортен съд е планувано за пролетта на 1967 година. На борда на "Союз-1 ", който навлезе в орбита на 23 април, беше Владимир Комаров, който стана първият човек, който е бил в космоса два пъти.

Полетът през цялото време мина с механически усложнения: един от двата слънчеви панела не се отвори, което докара до спиране на електрозахранването и автоматизираната стабилизираща система изцяло отхвърли. След 18 завоя към Земята, на космонавта е подредено да кацне, само че към този момент в атмосферата основните и аварийните парашути не се отварят.

„ Союз-1 “ се блъсна в земята със скорост 200 км/ч, унищожи се и се възпламени.

Както отбелязва вестникът, гибелта на Комаров спря руската галактическа стратегия и единствено година и половина по-късно се състоя изстрелването на новия, доста модифициран пилотиран Союз-3, който се скачи с безпилотния Союз-2.

Други седем полета на "Союз " се правят без произшествия, в това число необикновен троен старт през октомври 1969 година, когато едновременно се появяват на орбита седем съветски космонавти.

Екипажът на "Союз-11 " сполучливо се скачи и мина към първата в света галактическа станция "Салют-1 ". Връщането на Земята на 30 юни 1971 година се прави в естествен режим, само че когато екипът за търсене откри спускащата се капсула, и тримата астронавти бяха мъртви заради нередовен клапан, което докара до загуба на налягането в кабината.

Две години по-късно нова трансформация на „ Союз “ излезе в космоса с двама астронавти, облечени в тежки скафандри, с цел да предотвратят сходни нещастни случаи. Този път задачата продължи единствено два дни, само че се трансформира в повратна точка в ориста на „ Союз “-ите.

От 1973 година насам галактическите кораби са направили 143 полета без жертви - впечатляваща цифра и невиждано достижение в историята на космоса. На тях са се издигали в космоса представители на 25 националности и след завършването на американската стратегия „ Спейс Шатъл “ през 2011 година „ Союз “ стана единственият метод да се стигне до МКС.

През 53-годишната история на кораба неговият дизайн непрестанно се е променял и технологиите са усъвършенствани.

Полетът на «Союз МС-15» с първия астронавт от Обединените арабски емирства ще бъде и последното изстрелване благодарение на изстрелващото средство «Союз-ФГ» - той ще бъде сменен от по-модерен «Союз-2», който, както допуска в заключението си The National, ще продължи през XXI век да извежда в орбита изпитаният от десетилетия „ Союз “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР