В навечерието на изборите за Европейски парламент едва 44.7% от

...
В навечерието на изборите за Европейски парламент едва 44.7% от
Коментари Харесай

Едва 45% от младежите у нас биха гласували на евровота

В навечерието на изборите за Европейски парламент едвам 44.7% от младежите в България имат намерение да гласоподават. Това демонстрират данни от изследване на Института за " Иновации в политиката " и организацията за маркетингови изследвания и съвещания Bluepoint, извършено през месец февруари измежду младежи на възраст сред 18 и 29 години. Изследването изследва политическите настройки и интензивност на младежите. Точният брой на респондентите в извадката не се показва.

Спрямо данните младежите у нас са най-склонни да гласоподават на президентски избори. 69.3% биха отишли до урните, с цел да избират държавен глава, а 65.3% - на парламентарни избори.
 41% от българите имат намерение да гласоподават на евровота
41% от българите имат намерение да гласоподават на евровота

Патриотите без евродепутат

Отчита се относително висока политическа ангажираност на младежите у нас, които имат профил най-малко в една обществена мрежа.

Според проучването отговорът за ниската изборна интензивност измежду младежите също може да се търси в обществените мрежи. Отбелязва се, че това е по този начин поради несъответствуващата информационна тактика на българските политици в обществените медии и слабата им интензивност там.

По думите на формалния представител и основател на Института за нововъведения в политиката в България Александър Дурчев днешното потомство надалеч не е аполитично. Едва 8% от младежите заявявали, че изобщо не се вълнуват от политически тематики , до момента в който за близо 60% сочели, че за тях е значимо какво се случва в политическия живот на страната.

" Едва 25% от младите следват профилите на политици и партии. Като резултат се заражда пропаст от съмнение към всички политически формирования ", пояснява Дурчев.

Като други аргументи за пасивността на младежите изследването установи неналичието на партия, която покрива техните упования , неналичието на религия като цяло в политическия модел и апатията към силата на техния глас, " който надали ще промени нещо в България ".

Относно политическите възгледи на младите жители проучването демонстрира, че 65% от интервюираните споделят, че симпатизират на платформи, без да са свързани с съответна политическа мощ, а близо 80% считат, че идеологиите на политическите партии не дават отговор на това, което в действителност декларират.

Голяма част от интервюираните споделят, че не наблюдават целеустремено политически тематики. Младите занапред изграждали своите желания, а всеки втори не можел да дефинира на коя партия симпатизира .
 Президентите на 21 страни приканват за единна Европа след изборите за Екологичен потенциал
Президентите на 21 страни приканват за единна Европа след изборите за Екологичен потенциал

Не би трябвало да се позволява още веднъж страните да станат съперници

Отношение на младите към обществените мрежи и потреблението им като канал за връзка на политически възгледи

Според проучването обществените мрежи и интернет са съществени принадлежности за връзка с младата публика и в това време съответен инструмент за разгласа на политически тематики.

73.7% от младежите са на мнение, че обществените медии са информативни, 56.3 - занимателни и 50% - забавни.

Като цяло младежите у нас декларират, че са подготвени да се включат по-активно в политически тематики посредством обществените мрежи - към 44% от тях заявяват, че мрежи като Фейсбук, Twitter и други могат да окажат въздействие върху държанието им.

" Сред младото българско население е налице капацитет за активизиране на политическата им интензивност , което би трябвало да се вземе поради от политическите партии както и фактът, че обществените мрежи са новият безапелационен инструмент в тази посока . Младежите биха се заели с политически хрумвания, в случай че те са показани по изобретателен и ангажиращ метод в онлайн пространството. Важен резултат от проучването е, че младите избират интерактивната форма на връзка в обществените медии , където могат да вземат участие намерено в полемики и да споделят пълноправно своето мнение по дадена политическа тематика ", пишат от института.
 Медиана: Българска социалистическа партия дърпат с 2% пред ГЕРБ Обновена
Медиана: Българска социалистическа партия дърпат с 2% пред ГЕРБ

3 партии изпращат евродепутати, в случай че нерешителните не " люшнат " в някоя посока
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР