В навечерието на френското председателство на ЕСПостигна съгласие с Вишеградската

...
В навечерието на френското председателство на ЕСПостигна съгласие с Вишеградската
Коментари Харесай

Макрон лобира за ядрена енергия

В навечерието на френското председателство на Европейски Съюз
Постигна единодушие с Вишеградската четворка

Обявиха се за дълбока промяна на Шенген

Въпреки многото различия, главно по въпросите за правовата страна, френският президент и водачите от Вишеградската група (Унгария, Полша, Чехия и Словакия) реализираха единодушие за по-добра отбрана на границите на Европейски Съюз против противозаконните мигранти и за отбраната на нуклеарната сила, която да бъде оповестена на равнище Европейски Съюз за “зелена”, съобщи Агенция Франс Прес.

Това са два от главните цели на идното от 1 януари френско председателство на Европейски Съюз, по време на което във Франция ще се проведат президентски избори.

В неговото навечерие Макрон посети в понеделник Будапеща, където първо беседва с унгарския министър председател Виктор Орбан. Президентът еврофил и министър председателят националист демонстрираха положително съгласие и регистрираха, че са политически съперници, само че и европейски сътрудници. Те се ръкуваха сърдечно, след което акцентираха единодушието си по миграционната политика, по въпроса за европейската защита и признаването от Европейски Съюз на нуклеарната сила за “зелена енергия”.

Това единодушие се разшири по-късно, когато Макрон участва на срещата на върха на водачите на Вишеградската четворка, сега управлявана от Унгария. За нея в Будапеща бяха пристигнали министър председателите Матеуш Моравецки, Андрей Бабиш и Едуард Хегер.



В Будапеща Макрон (вторият отляво) участва на срещата на водачите от Вишеградската четворка - Матеуш Моравецки, Виктор Орбан, Едуард Хегер и Андрей Бабиш.

Франция и тази група, която е най-враждебно настроена в Европейски Съюз към мигрантите, са постигнали единодушие, че Шенген има потребност от дълбока промяна, че би трябвало да се усъвършенства отбраната на външните граници на Европейски Съюз и че би трябвало да се направи по-ефикасно връщането на мигрантите, на които не е предоставено леговище, към техните страни на генезис.

Полският министър председател Матеуш Моравецки благодари на Макрон за тези изразени позиции в миг, в който Варшава се сблъсква с приток на мигранти на границата си с Беларус. Моравецки даде обещание на Франция, че сходно на Унгария, и Полша ще поддържа признаването от Европейски Съюз на нуклеарната сила за “зелен енергиен източник”. Лидерите на Чехия и Словакия се ангажираха със същото.

Разногласията по такива въпроси като корупцията, независимостта на правосъдната система, правата на ЛГБТ малцинствата, също бяха обсъждани. Но след срещата на върха Макрон изясни пред медиите, че вместо да прибягва до опасност, той се надявал да убеждава и да реализира единодушие за излизане от задънената улица по тези проблеми. “Ще разгадаем ли всичко след 15 дни или след 6 месеца? Не вярвам”, съобщи Макрон по отношение на тематиките, по които има различия. Но добави, че “има път, по който може да се напредва”.

На общата конференция Орбан упрекна Еврокомисията в политически шантаж, тъй като отказвала да даде на Унгария парите по европейския проект за икономическо възобновяване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР