В навечерието на европейските избори Дневник потърси мнението на политолози

...
В навечерието на европейските избори Дневник потърси мнението на политолози
Коментари Харесай

Политиката става все по-задкулисна и непредвидима заради хвърчащите динени кори и подхлъзналите се

В навечерието на европейските избори " Дневник " потърси мнението на политолози за вероятните последствия от резултатите и за изводите от акцията.

Имаше ли изненада в акцията за европейските избори? Каква или кой?

- Не, в случай че не броите за изненада съвсем цялостното неявяване на европейските политически проблеми от акцията и фокусирането й върху домашни околополитически разправии.

Имаше ли акция в действителност? Какво ще повлияе съгласно вас най-силно върху резултата на изборите?

- Кампания имаше, само че тя бе необикновена. Опозицията в лицето на Българска социалистическа партия избра да отсъства от медиите и да води пропаганда " от врата на врата ". Може би за да избегне неуместни въпроси за имущество и приходи на социалисти – като продължение на герберския " апартаментгейт ". Кандидатите на ГЕРб също не бяха доста дейни по медиите – избраха да се срещат с гласоподавателите по места, както и Българска социалистическа партия - " от врата на врата ". Изключение направи единствено Бойко Борисов, който пое медиите персонално от името на ГЕРБ с цел да тушира резултата на " апартаментгейт ". Ако социолозите са прави – направи го сполучливо. По-малките партии бяха медийно по-активни – Джамбазки, " Демократична България ", " Коалиция за България " - която по чудноват метод наподобява абонирана за новините на Българска национална телевизия...

В какво здраве са парламентарнопредставените партии?

- В нежно... ГЕРБ с труд удържа кворума в зала, Българска социалистическа партия с тъга намира причини да стои отвън Народното събрание. Движение за права и свободи се усеща всекидневно удобно, единствено дето не е публично на власт – само че то и импровизирано стига... Патриотите бягат по паралелни писти – Вътрешна македонска революционна организация и Джамбазки по-бързо, " Атака " превъзбудено, а Валери Симеонов – на олимпийски принцип. Остава да се види дали и по какъв начин ще останат дружно в българския парламент – в случай че не можаха да влязат дружно в Европейския. Марешки наподобява в най-хубава форма – той постоянно се подмладява, когато от ГЕРБ му възложат значима задача. Сега – да пази кворума.

Как ще се отрази резултатът на " Демократична България " и на участващите в обединяването?

- Дълъг диалог... В България има 300 000 души, които поддържат главните цели на така наречен " градска десница ". Тези хора не можаха да бъдат разединени даже и под натиска на засилващото се опълчване по линията либерали – консерватори. Но партиите, които ги съставляват са разединени по доста линии. " Демократична България " разполага с поддръжката на част от тези хора – на каква част, ще забележим в неделя. По-добре щеше да бъде, в случай че бяха положени старания цялата 300 000 хилядна общественост да бъде политически обединена за задачите на една безапелационна проевропейска – прозападна политика във време, в което съветските партии в българската политика се роят по-бързо от пчелни кошери.

Как ще се отрази резултатът на така наречен патриотични обединения, които се явяват независимо?

- Ако вземе връх разсъдъкът – ще останат дружно в ръководещата коалиция, с цел да останат на власт. Ако вземат връх страстите – ще забележим кои страсти ще надделеят...

Възможни ли са нови очевидни или прикрити съюзи след тези избори? Коя партия с коя?

- Докато кворумът виси на един крайник, Марешки ще бъде затулен член на болшинството – ГЕРБ ще продължи да му разпорежда задачата да пази кворума. Ако Корнелия Нинова подаде оставка – новият ръководител на Българска социалистическа партия (не е извесно кой би могъл да бъде) може да се окаже по-кооперативен с Движение за права и свободи. Това ще заплаши ръководството на ГЕРБ – Сараят желае да бъде съдружник и на формалната власт, а освен на икономическата, на деленото на парсата зад кулисите. Ако " патриотите " дерайлират – ще се отвори ново пространство за пазарлък сред ГЕРБ и Движение за права и свободи. Движение за права и свободи ще би трябвало да получи още едно парче от баницата – по всяка възможност отново зад сцената... Блатото на подмолната власт ще стане по-дълбоко и ще бъде още по-опасно в опасността да погълне ръководството преди края на постоянния му мандат. Един нов ръководител на Българска социалистическа партия, който е по-приятелски надъхан към избрани червени олигарси може и да одобри някакъв вид на огромна коалиция с ГЕРБ – по-малко евентуално през този мандат, по-вероятно – в едни идващ парламент.

Ще има ли предварителни парламентарни избори?

- През тази година по-скоро не - в случай че социолозите са прави, че ГЕРБ ще бъде първата партия на изборите за Екологичен потенциал. Победата на ГЕРБ ще направи мъчно постижима една парламентарна рецесия, която да докара до разформироване на Народното събрание и длъжностен кабинет до началото на лятната политическа почивка. Което значи, че опция за обединение на общински с парламентарни избори няма да има. За следващата година към момента е рано за прогнози. Българската политика става все по-задкулисна и непредвидима от позиция на хвърчащите динени кори и подхлъзналите се върху тях.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (444)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР