В навечерието на европейските избори Дневник потърси мнението на политолози

...
В навечерието на европейските избори Дневник потърси мнението на политолози
Коментари Харесай

Масовата погнуса от битовата лакомия по държавния връх ще повлияе изборите

В навечерието на европейските избори " Дневник " потърси мнението на политолози за вероятните последствия от резултатите и за изводите от акцията.

Имаше ли изненада в акцията за европейските избори? Каква или кой?

- Вместо да се изострят, укротиха се напъните за антиевропейско говорене от страна на партиите, които преди време избраха да развиват някакви форми на фашистка идеология - " патриоти ", Българска социалистическа партия. Откъм Българска социалистическа партия не чуваме нищо по тематиката за битка с джендъра и следване светлия образец на Орбан. Откъм " патриотите " не чуваме апели за излизане от Европейски Съюз и НАТО. Това усмиряване виждаме в цяла Европа и то демонстрира, че крайните антиевропейци са надушили, че и този път няма да преобладават Европа. Което, несъмнено, отваря благоприятни условия пред проевропейските сили.

За пръв път виждаме приковаващи вниманието самостоятелни претенденти, появяващи се тъкмо в точния момент, т.е. изразяващи преобладаващи публични настроения - в лицето на Десислава Иванчева и на Ваня Григорова. Първата показва погнусата от сегашната власт. Втората - търсенето, от страна на значими групи хора, на естествена лява опция на статуквото. На техния декор останалите, с изключение на китката " звезди " (в положителния смисъл) събрани в " Демократична България ", наподобяват като прясно доведени от близкото Трудово-кооперативно земеделско стопанство и небрежно подготвени в двуседмичен курс, воден от полуграмотни партийни деятели, самите те неотдавна приключили тримесечно образование в Ташкент.

Имаше ли акция в действителност? Какво ще повлияе съгласно вас най-силно върху резултата на изборите?

- Кампанията е много вяла и рехава. Може би повода е в неналичието на мобилизиращи послания на партиите, представяни от ярки водачи. Общо взето, у нас като че всички кандидати желаят да са тъкмо толкоз скучни, колкото е Мартин Вебер.

Върху резултатите от изборите ще повлияе най-силно всеобщата гадност от битовата алчност на хората от държавния връх. Това може да избие в две направления: доста едва гласуване; или мощно гласоподаване, само че с гласове, пръснати сред по-малките партии и самостоятелните претенденти.

В какво здраве са парламентарнопредставените партии?

- Всички са в неприятно здраве, защото стана ясно, че всички ръководят дружно. А когато всички партии са в ръководството, в съпротива е народът. Засега народът показва гадност и не е минал в отчетлива съпротива. Но въпреки всичко ще забележим на изборите: дали няма митинги, тъй като хората не са дефинирали себе си като опозиция; или няма митинги, тъй като хората имат намерение да стачкуват с гласа си?

Движение за права и свободи наподобява в от малко малко положително здраве, откакто преодоля следствията от отцепването на Местан. Но явно и там са налице вътрешните напрежения, присъщи за олигархичните партии. Поне - в случай че съдим по непредвидените обществени извинения на Доган към гласоподавателите си.
Вътрешна македонска революционна организация е в учудващо добра кондиция, тъй като завоюва надпреварата с " Атака ", НФСБ, Българска социалистическа партия и прочие за това да съставлява най-неграмотната, истерична, реакционна и фашизирана част от българското население. Това достижение занапред ще им основава проблеми, защото привлечената аудитория е извънредно лабилна и нелоялна. Тази аудитория занапред ще желае от Вътрешна македонска революционна организация да тръби, че в Норвегия педофилията е наложителна и по тази причина норвежците отвличат български деца; От Вътрешна македонска революционна организация няма да приказват такива неща, тъй като тази партия не е чак толкоз ненормална; и това ще й навлече етикета " изменник ".

Как ще се отрази резултатът на " Демократична България " и на участващите в обединяването?

- Твърдя, че след последните локални избори нито за момент не съм изпускал от взор положението на трите съставни партии отвън София, т.е. из страната (по очевидната причина, че изборите в никакъв случай не се вземат решение в София). След шока на парламентарните избори, деятелите на едната партия просто се изпариха; на другата - се обезкуражиха; на третата, най-жилавата по места, размишляваха, дали не идва времето да се откажат. Някъде към есента на предходната година, както още тогава обществено означи Радан Кънев, това към този момент не бяха партии в класическия смисъл, а - групи съидейници, нещо като НПО-та от другари. В оня миг изглеждаше, че в случай че обединението не успее да вкара евродепутат - всичко свършва, в смисъл, че всички деятели престават да са дейни.

Към днешна дата, съумяла да притегли безспорни престижи в листата, покриващи необятен кръг от демократични жители, обединението наподобява жизнеспособна. Голяма (макар не безспорна) е вероятността да вкара един народен представител. Но и да не стори това, изрично ще мине психологическия предел на 4 %, което ще подсигурява, че трите съставни партии няма да се откажат от политическото деяние и ще работят за идващите избори.

Как ще се отрази резултатът на така наречен патриотични обединения, които се явяват независимо?

- На този стадий наподобява, че " Атака " и НФСБ са стигнали края на пътя си; че цялата социална кал се съставлява от Вътрешна македонска революционна организация, която явно остава на политическата сцена. Важно е да следим развиването на новото кремълско острие, партия " Възраждане ", зад която явно стоят мощни финансови и политически ползи.

Възможни ли са нови очевидни или прикрити съюзи след тези избори? Коя партия с коя?

- Вероятно Движение за права и свободи още веднъж ще може да излезе на пазара като сочна младоженка, която да сортира всред голям брой застаряващи претенденти.

Ще има ли предварителни парламентарни избори?

- Сега сме пролетта на 2019 година. Редовните парламентарни избори би трябвало да са напролет на 2021 година. Има ли най-малко един човек в страната, който да си показва, че парламентарните избори ще са чак след две години? Докато има народна власт, публичните показа (в случая - че това държавно управление няма по какъв начин да изкара още две години) съумяват да се трансфорат в политическа действителност.

Да, предварителни парламентарни избори ще има и това е ясно от момента на съставянето на държавното управление " Борисов-3 ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (398)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР