В навечерието на един от най-големите, обединяващи и будещи гордост

...
В навечерието на един от най-големите, обединяващи и будещи гордост
Коментари Харесай

ВМРО: 22 март да бъде Ден на националното знаме и националното единство

В навечерието на един от най-големите, сплотяващи и будещи горделивост празници – Денят на българската книжовност и просвета – 24 май, по предложение на заместник-предсдателя на Вътрешна македонска революционна организация и заместник-председател на ПГ „ Обединени патриоти “ доцент Милен Михов Патриотите внесоха в деловодството на Народното събрание Проект за решение за оповестяване на 22 март за Ден на националното знаме и националното единение, оповестяват от Вътрешна македонска революционна организация. В претекстовете към документа, който би трябвало да бъде гласуван от Народното събрание, те обръщат внимание на национално сплотяващата функционалност на трикольора през цялата история на страната ни от Освобождението до през днешния ден.
В нашето съвремие, белязано с разделяне и липса на социална взаимност, е нужен ден на национално единение и помиряване, а това е допустимо само под националния трицвет и в името на сплотяващи нацията дела, безапелационни са депутатите от Оперативна програма.
Българското национално знаме е несъмнено като знак на държавността, свободата и единството от Учредителното заседание във Велико Търново на 22 март 1879 година В член 23 от Търновската конституция е записано, че „ Българското национално знаме е трицветно и се състои отъ белъ, зеленъ и червенъ цветове, сложени хоризонтално “.
В днешно време българското законодателство отдава особено значение на този държавен знак. В Закона за Държавния щемпел и Националното знаме на Република България е избрана характерността и функционалността на знамето. Независимо от най-високата позиция в знаците на държавността, ние сме безапелационни, че е нужно да бъде отдадена специфична респект на нашия трибагреник.
Българското знаме е единственият от държавните знаци, който макар другите политически режими, е траял да извършва ролята на сплотяващ всички българи знак, което демонстрира непреходността и държавнотворното решение на Учредителното заседание. Уважението и поклонението на българите пред знамето се потвърждава и от ориста на българските бойни флагове. Важно е да отбележим, че нито едно българско бойно знаме в новата ни история не е попадало в плен и не е ставало част от сбирки на непознати музеи, което дава мотив за национално самочувствие и достолепие и демонстрира значимостта на тази реликва за българския народ, се акцентира още в Проекта за решение на Народно събрание.
В международен мащаб знамето има собствен празник, който цели да покаже единството сред народа и страната. В Съединени американски щати Денят на знамето се празнува на 14 юни. Този празник води началото си от 1777 година, признат за подобен от Втория конгрес, а за формален празник е разгласен от президента Удроу Уилсън през 1916 година В Италия се чества „ Ден на трикольора “, който се отбелязва от  1996 година и е обвързван със знамето на една от първите италиански републики, основана след Наполеоновите войни. Ден на националното знаме се празнува и в Руската федерация. На 22 август 1991 година президентът Елцин подписва декрет за определянето на Ден на държавния байрак на Руската федерация, с който се възвръща историческото знаме от времената на Руската империя. И други страни в Европа също означават Ден на националното знаме - като Унгария, Финландия, Македония, Полша, Румъния, Словения, Швеция и други
Определянето на 22 март за Ден на българското национално знаме и националното единение ще символизира обединяването на всички българи и ще търси пътища за национално единодушие. В нашето съвремие, белязано с разделяне и липса на социална взаимност, е нужен ден на единодушие и помиряване, а това е допустимо само под националния трицвет и в името на сплотяващи нацията дела, се споделя още в претекстовете, направени от историка и зам.-председател на Вътрешна македонска революционна организация доцент Милен Михов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР