В навечерието на един от най-големите християнски празници Рождество Христово

...
В навечерието на един от най-големите християнски празници Рождество Христово
Коментари Харесай

Посолство ни във Виена събра музиканти и лекари за...

В навечерието на един от най-големите християнски празници Рождество Христово - на 4 декември 2017 година доктор Иван Сираков, дипломат на България в Австрия и първият секретар Десислава Бакалчева, бяха домакини на неповторима по рода си културна демонстрация в градчето Дойч-Ваграм на към 25 км от Виена.

Звездите на събитието бяха световноизвестните музиканти от хор “Bolshoi Don Kosaken “ с началник проф. Петя Худяков - именит балетист, хореограф и артист, персонален възпитаник на майката на балета на българската оперета проф. Фео Мустакова. Съставът на певческата групировка от виртуози показва църковни и национални съветски и славянски песни, само че в класическо осъществяване на университетски артисти, работещи в известни европейски театри. Сред тях са и нашите сънародници Любомир Дяковски, Емил Димитров и Константин Янков.
На концерта бяха поканени водещи австрийски предприемачи,звезди на операта и културния живот, а волята на проф. Худяков е приходите да се дарят на Дома за ветерани на културата и изкуството в София.

Посланикът на България в Австрия завоюва присъстващите на събитието български предприемачи за благотворителната идея на проф. Худяков и неговия прославен хор.
Доц. Невен Енчев, притежател на верига частни лечебни заведения и медицински центрове в Пловдив, бе извънредно впечатлен от обстоятелството, че хора на хиляди километри от България мислят за своите сътрудници в потребност, още повече че проф. Худяков е от белогвардейски генезис и е емигрирал от България преди повече от 50 години. Поради това той реши, че е належащо да има освен предколеден благотворителен акт, а дълготрайни взаимоотношения на поддръжка под формата на здравно обслужване, профилактични прегледи на място в дома, където непрекъснати живеят 12 деятели на културата на възраст от 62 до 95 година

В дните преди Рождество доцент Енчев ни напомни великата мисъл на Махатма Ганди, че и най-малкият жест на състрадание има повече мощ от молитва на хиляди сведени глави.
Така за Коледа пловдивският бизнесмен провежда посещаване на екип от ендокринолог, кардиолог, хирург и очен доктор в дома. Доц. Енчев и медиците споделиха, че са влезнали в дома с настройката да дадат доста от себе си, само че на излизане са били с възприятието, че доста повече са получили.

„ Срещата с тези хора беше неповторимо по рода си пречистващо и отрезвяващо прекарване. Беше като да прочетеш цяла библиотека за ден, по-силно от всеки филм...”
Пръв за консултация в медицинския кабинет влезе прочут артист от недалечното минало, който разкри, че дружно с многото функции, изиграни на сцена и в киното, той е бил оня глас, който в предаването на Иван Звездев зад кадър чете рецептата на феновете. „ Аз споделях: „ 200 гр сирене, 100 гр масло и така нататък “, разясни той.

Прекарали ли сте инфаркт, попита страхливо доктор Ана Карафилоска. „ Пу!, извика театрално той и стресна кардиолога. – Не говорете по този начин, да пази Господ! Имам исхемична болест на сърцето и съм нащрек. “ Сега сте в чудесно положение, окуражиха го лекарите.
81-годишен някогашен оперен артист в Италия описа, че сърцето му прескача, а медиците дадоха отговор, че това е вследствие на напрежението поради 30-те години театралната тресчица. Друга обитателка на дома показа, че изживява психическа рецесия, откакто неотдавна умрял единственият й 38-годишен наследник. Дълго време нямала деца, родила го на 40 година и в този момент го изгубила. След неговата кончина получила халюцинации, имала видения и се страхувала да остане сама в стаята си. Медицинската сестра на дома Славка Андонова я завела на психиатър, който й дал медикаменти и към този момент се възвръща.

Друг от по-младите домуващи изясни, че 4 дни в седмицата върви да оказва помощ в магазина на собствен другар – придвижва щайги и против това взема плодове и зеленчуци, а от време на време и по някой лев. „ Не са ми нужни, тъй като тук сме построили комунизма, имам всичко, изискванията са прелестни, а за Коледа получихме доста подаръци”, съобщи някогашният театрал.

Условията не са отчайващи, съпоставям с други домове за деца и за възрастни хора, където контрастът с живота на открито е толкоз мощен, напряко травматичен, разяснява доцент Енчев. Той и брачната половинка му доктор Александрова и за в бъдеще ще се грижат за хората на културата и изкуството от третата възраст – ще продължат дарителските си акции, както и ще осигурават здравно обслужване, включително ще оказва подпомагане при нужда от лекуване в болница.

Д-р Ваня Александрова: Благодарна съм на ориста, че ме срещна с толкоз положителни хора. Винаги ще помня сините очи на индивида, който попитах: „ Какви са вашите оплаквания”, а той отговори: „ Имам проблеми, само че нямам недоволства.”

Това са доста интелигентни и положителни хора, които са признателни и на най-малкия жест на внимание. Досега не съм срещала персони като тях – у тях не видях нито грам завист или засегнатост към обществото, не съдят никого, не чакат нищо, щастливи и удовлетворени са от това, което имат. Подействаха ми вдъхновяващо в навечерието на един от най-големите християнски празници – Рождество Христово.

Били сме на толкоз безвъзмездни профилактични прегледи, само че тези хора ще нося в сърцето си, тъй като са разнообразни. Хората на изкуството - тези които живеят за музиката, тези кото носят в себе си лирика, тези които танцуват и тези които виждат цветовете на света - те са разнообразни. Душите им са огромни и това ги избавя от всяка завист.

В това има доста значим извод за всички. Живейте в непрекъснат допир с изкуството - четете, слушайте музика и не забравяйте близък. Каквото и да ни се случи, това ще избави душите ни. „ Човек има единствено това, което може да даде” /б.а. - Исабел Алиенде/. Нека бъдат живи и здрави, ще се веселя контактите ни да продължат. Уверена съм, че и сътрудниците – доктор Живко Карафилоски, доктор Анна Карафилоска и доктор Вера Атанасова се усещаха доста добре в тази акция.

тагове благотворителна акция българско посолство доцент доктор Невен Енчев  Посолство ни във Виена събра музиканти и лекари за благотворителна акция  Посолство ни във Виена събра музиканти и лекари за благотворителна акция  Посолство ни във Виена събра музиканти и лекари за благотворителна акция  Посолство ни във Виена събра музиканти и лекари за благотворителна акция
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР