В навечерието на Деня на храбростта и празник на Българската

...
В навечерието на Деня на храбростта и празник на Българската
Коментари Харесай

На 6 май ще е безплатно: Показват вълнуващи примери за българската храброст във Военноморския музей във Варна

В навечерието на Деня на храбростта и празник на Българската войска на 3 май (петък) от 11.00 ч. във Военноморския музей ще бъде открита изложбата „ Орденът „ За смелост “ в държавните и воински обичаи “.

В нея е проследена историята на първото българско отличие и учредяването на другите му степени от края на XIX в. до втората половина на ХХ в. В изложбата са включени експонати от фондовете на Националния военноисторически музей и неговия филиал – Военноморския музей.



Най-почитаният български боен медал е основан от княз Александър Батенберг през 1880 година – единствено няколко месеца след основаването на Княжество България и е израз на устрема на българския народ за обединяване и самостоятелност. Отличието е връчвано на офицери и бойци за проявено геройство, смелост и подвиг по време на война. В изложбата ще бъдат показани част от знаковите кавалери на ордена – генералите Стефан Тошев, Данаил Николаев, Константин Никифоров, Тодор Кантарджиев, Иван Колев, Фердинад Козовски. Показан е и героизмът на флотските офицери, измежду които кап. I сан Рашко Серафимов, капитан I сан Димитър Альов, капитан II сан Богдан Ганчев, капитан I сан Станчо Димитриев, капитан I сан Лазар Драганов, както и отличеният още през Сръбско-българската война юнкер Димитър Добрев – пълководец на отряда миноносци, атакували турския транспортен съд „ Хамидие “ през Балканската война.

Акцент в изложбата е пиката на Самарското знаме, в която е вграден орденът „ За смелост “ първа степен.



Още на 6 май посетителите на Военноморския музей ще могат да прегледат гратис изложбата „ Орденът „ За смелост “ в държавните и воински обичаи “, когато обичайно музеят работи с вход свободен за непрекъснатата си експозиция и кораб-музей „ Дръзки “.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР