В навечерието на Деня на българската просвета и култура и

...
В навечерието на Деня на българската просвета и култура и
Коментари Харесай

Ученици проведоха съдебен процес в Окръжния съд по мотиви на роман на Балзак

 В навечерието на Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност, Окръжен съд – Варна беше хазаин на открит урок по история и литература по претекстове на романа на Балзак " Дядо Горио “ извършен като правосъден развой. Учениците от 9 “а “ клас на Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване " Николай Хайтов “- Варна бяха посрещнати от арбитър Иваничка Славкова – зам. ръководител на Варненски областен съд и началник на " Наказателно поделение “. Тя ги срещна със спецификата на делата гледани от ВОС, мястото на институция в правосъдната система, като отдели внимание на закононарушения в превоза и по-специално на закононарушенията завършващи със гибел при пътни произшествията.

Сред диалога със арбитър Славкова, деветокласниците облякоха тоги и доста ловко влязоха в функциите арбитър и прокурор, други бяха правосъдни заседатели, очевидци и юристи, с цел да разиграят правосъден развой по претекстове от творбата на Балзак. Съдебният състав от възпитаници призна за отговорни синовете на дядо Горио в корист с бащината обич, с която двамата са били благословени. Съдът регистрира и виновността на бащата, който при замогването си е построил личното си благополучие и това на синовете си върху нещастието на доста хора, които са гладували и купували неведнъж по-скъпо хляба си. Според тричленния състав това също е причина за нещастието му, като дядо Горио е понесъл своето наказване, тъй като няма по-голяма болежка и наказване от това, човек да осъзнае, че е прекарал живота си в илюзия и са го употребявали.

В края на съвещанието деветокласниците от ПГГСД " Николай Хайтов “- Варна насочиха апел към всички присъстващи в залата: “Всеки от нас е дете на родителите си и сме изправени пред предизвикването да изпитаме любовта си към тези, които са ни основали. Нека не се интересуваме единствено от това, което можем да получим, а от това, което майките и бащите ни са пожертвали за нас. Да не забравяме, че методът, по който се отнасяме към родителите си в сегашното, ще дефинира метода, по който един ден нашите деца ще се отнасят към нас “.

Съдия Славкова посочи с усмивка, че при прегледания проблем може да има единствено морална присъда, само че съгласно Наказателния проблем злоупотребата с бащина обич не е закононарушение.

След края на делото всеки от учениците получи уверение за присъединяване в просветителната стратегия " Отворени съдилища и прокуратури “ на Висш съдебен съвет, както и образец от настоящата Конституция на България.

През образователна 2018/2019 година досега в двата просветителни плана на ВОС " Час по правораздаване “ и " Отворени съдилища и прокуратури “ са взели участие съдиите: Асен Попов, Светла Даскалова, Яна Панева, Ралица Костадинова, Цветелина Хекимова, Даниела Писарова, Диана Стоянова, Ивелина Владова, Елина Карагьозова, Иваничка Славкова и Марин Маринов. Участието им като лектори в стратегиите е непринудено и безплатно, като до май са обхванати над 700 деца.

Чрез беседи, които се организират в образователните часове или при визити в съда, магистратите срещат децата с разделянето на управляващите, функционалностите на правосъдната власт, правата и отговорностите им. Целта на просветителните стратегии е да бъде образувана и повишавана правната просвета на подрастващите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР