В навечерието на честванията, посветени на подвига на Христо Ботев

...
В навечерието на честванията, посветени на подвига на Христо Ботев
Коментари Харесай

Богата програма по време на “Ботеви дни 2019” във Враца

В навечерието на честванията, отдадени на подвига на Христо Ботев и неговата чета, Община Враца е подготвила богата културна стратегия. Организаторите са се постарали да задоволят всички възрасти и да бъдат показани всички жанрове, от състезанията за стихотворение до концерти на емблематични групи и сформира.
“Ботеви дни 2019 ” са обичайни празници за врачани и се организират под патронажа на президента Румен Радев, те са отдадени на 143-та годишнина от подвига на Христо Ботев  и  неговата чета.
На 23 май ще наградят спечелилите от състезанието за стихотворение и есе „ Емилия Александрова ”, мястото е читалище „ Развитие 1869 ” с начален час 14.00. Същият ден Симфониета Враца и Национален филхармоничен хор „ Светослав Обретенов ”- София от 20 ч. ще изпълнят Оратория „ Ботев ” в Градската концертна зала.
Официалното разкриване на “Ботеви дни 2019 ” е на 24 май, петък, на пл. „ Христо Ботев ”. Пред Община Враца половин час по-късно стартира концерт на „ Фондацията ”.
3D мапинг на постройката на читалище „ Развитие 1869 ” ще стартира в 21.30 ч.              
25 май 2019 година - в Младежкият дом стартира 57-ми Национален конкурс-рецитал за осъществяване на Ботева и възрожденска лирика и прозаичност за възпитаници и студенти и 24-ти конкурс за осъществяване на Ботева лирика на есперанто
Традиционен за феновете на музиката остава и концертът на Симфониета Враца и Дамски хор „ Враца ” в пещера „ Леденика “ – от 12 ч.
Съботната вечер  от 19 ч. на сцената пред Община Враца ще изнесе концерт Васил Найденов      
27 май – понеделник, потеглят походниците от 73-тия Национален туристически поход „ По пътя на Ботевата чета – Козлодуй-Околчица “. Те ще бъдат тържествено изпратени от пл. „ Христо Ботев ” в 10 ч.
Същият ден, 27 май, само че от 16.30 ч. ще премине шествие и концерт на детски и младежки мажоретни сформира от Враца
В Младежкия дом от 17.30 ч.  ще се открие изложбата „ Ботевска работилница ” и награждаване на отличилите се.                             
От 19:00 ч. започва  концерт на група „ Еридан ” на откритата сцена пред Община Враца
Регионална библиотека „ Хр. Ботев ” е подготвила в интервала 27-31 май 2019 година просветителна игра „ Аз познавам Ботев ”.               
Регионалният исторически музей ще събере създателите на изобразителното изкуство, с цел да открият художествена галерия „ Земята на Ботев ”. Паралелно с експозицията ще показват свои творби врачански поети. Начален час - 17:30.     
В 19:00 ч. ще има концерт на група „ Акага ” на сцената пред Община Враца.
Изложбата „ Духът на Христо Ботев в изкуството и литературата ” ще бъде открита на 29 май 2019 г.сряда в Регионален исторически музей.
„ Непобеденият военачалник Владимир Вазов ”, филм на режисьора Татяна Пандурска може да бъде забелязан от 18 ч. в Градска концертна зала.
Същата вечер от 19 ч. стартира концерт на група „ Тоника Сухопътни войски ”        на естрадата пред Община Враца
30 май 2019 година от 17:30 ч. кметът на Община Враца ще се срещне  с ръководителите на 73-тия Националния туристически поход  „ По пътя на Ботевата чета – Козлодуй-Околчица ”  в читалището на  с. Баница
Същата вечер пред Община Враца от               19:00 ч. стартира концерт на Симфониета Враца.
31 май 2019 година СУ „ Христо Ботев ” Враца ще чества своя  патронен празник. Тържеството стартира в 9.30 ч. По същото време стартира и            Възпоменателно празненство на връх Милин камък- със съдействието на читалищата и кметства в селата Чирен, Баница, Мраморен и Голямо Пещене и походниците от 73-тия Национален туристически поход „ По пътя на Ботевата чета – Козлодуй-Околчица “
Свой празник във връзка 140 години от основаването на Обединено учебно заведение „ Христо Ботев ” с. Баница ще честват във врачанското село. Началото е в 11 ч.
Регионалният  исторически музей ще посрещне на 31 май участниците в ХХIII–ти Национален книжовен конкурс за написване на стихотворение и есе “Живеем в земята на Ботев ”  - 17:30 ч.
На сцената пред Община Враца  в 19:00 ч. стартира концертът на Национален фолклорен отбор „ Филип Кутев ”.
1 юни 2019 година, събота, ще се организира Възпоменателна панихида за Христо Ботев и неговите четници  в храм  “Св. Възнесение ”, панихидата стартира в 8.30 ч.
9:00 ч. на  Ботева алея при с. Косталево стартира музикално-поетичната  комбинация „ Със стихове и песни по Ботевата алея - по стъпките на Ботев ”.
На 1 юни е и тържественото съвещание на Общински съвет Враца, на което ще бъдат оповестени носителите на Наградите на Враца  - 10 ч. в градска концертна зала.
13:30 ч. в местността  „ Камарата ” е Поклонението на лобното място на Христо Ботев.
От 19:30 ч. в Драматично-куклен спектакъл Враца стартира церемониален концерт, отдаден на 143-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета, а от 21 ч. е тържествената Митинг-заря в памет на починалите за свободата на България на  пл. „ Христо Ботев ”.
2 юни 2019 година, неделя - тогава ще се организира всенародно поклонение на връх “Околчица ”- молебен и възпоменателен протест от 11:00 ч.               
Организаторите са подготвили и съпътстваща стратегия за Ботеви дни. В нея са включени през м. април-май 2019 г.- конкурс за осъществяване на Ботево стихотворение за възпитаници от трети и четвърти клас „ С Ботев в сърцето “, Ботевска работилница - конкурс за пленерно изобразяване и афиш, на 14 май 2019 година гостуваща галерия на Исторически музей Велинград „ Армъните в България ”;
Концерт на млади гении и Симфониета Враца; Национален шампионат по автомоделни спортове - 18 и 19 май ; на 25 май 2019 година събота - Футболен  шампионат за деца на Стадион „ Христо Ботев ”; 31 май 2019 година. СУ „ Христо Ботев ” ще открие  виртуална зала и нов кабинет по биология. През месеците май-юни 2019 година се организира също и самодейността „ Най-патриотичен клас “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР