В навечерието на Черния петък - десетки сигнали за изкуствено

...
В навечерието на Черния петък - десетки сигнали за изкуствено
Коментари Харесай

Черен петък по български: КЗП ще проверява дали намаленията са реални

В навечерието на Черния петък - десетки сигнали за изкуствено повишени цени. Оказва се, че в някои случаи извършването на покупки на следващия ден може да ни излезе доста по-скъпо, в сравнение с в елементарен ден. От Комисията за отбрана на потребителите ще ревизират дали пониженията са действителни. Проучване на търговците демонстрира, че на следващия ден 60 % от клиентите ще похарчат пари най-много за облекла и обувки.

В този уебсайт за извършване на покупки някои от продуктите внезапно нарастват няколко дни преди,,черния петък ". Един от сигналите в мрежата е на Тодор от Пирдоп. Мъжът забелязал, че съдомиялната, която харесал неотдавна към този момент е с 220 лева по-скъпа.
Тодор Иванов: Очаквам на следващия ден, когато настъпи денят, те още веднъж да я смъкват на 739 лева, каквато несъмнено е действителната цена. Същото беше и с една пералня. В началото тя струваше 869 лева, а сега е на 1099 лева
В Комисията за отбрана на потребителите трикът с изкуственото завишаване на цените е прочут от предходни години.

Оттам припомнят, че по закон търговецът е задължен да ползва остарялата цена най-малко месец преди да направи понижение.
Димитър Маргаритов, ръководител на Комисията за отбрана на потребителите: Ние следим и по документи по нашите инспекции това може да бъде открито какво е придвижването и амплитудата на цената на тези артикули, когато не се извършват условията на закона за 30-те дни това си е нарушаване.
По време на сходни акции търговците могат да приложат и познатия трик с лимитираните артикули, които в действителност не са налични. От комисията приканват при всяко подозрение за машинация да се подава сигнал към тях.
Димитър Маргаритов, ръководител на Комисията за отбрана на потребителите: Хубавото е, че когато има изговаряне на комисията за нелоялна комерсиална процедура, на практика потребителя не е нужно да потвърждава нищо пред съда. Трябва просто да покаже решението на комисията, вследствие на което да желае обезщетение за нанесените вреди.
От комисията припомнят, че в случай че сме купили стока по интернет, може да я върнем в 14-дневен период.

За да не се трансформира Черният петък просто в един черен ден от седмицата, специалистите поучават деликатно да проучим цената на стоката, която харесаме и естествено да не вземаме прибързани решения.
Богомил Николов, Асоциация " Активни консуматор ": Българите се усещат длъжни да купят нещо в петъка, с цел да не се изтърван пониженията, до момента в който американците знаят, че на този ден стартират пониженията и ще ги има и в понеделник, и във вторник.
Годишно в Комисията за отбрана на потребителите постъпват към 200 сигнала, свързани с подправени понижения. При първо нарушаване търговците могат да бъдат санкционирани до 30 000 лв.. При наново в границите на година глобата може да скочи до 50 000 лв..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР