В навечерието на Ботеви дни 2019 правнукът на Ботевия четник

...
В навечерието на Ботеви дни 2019 правнукът на Ботевия четник
Коментари Харесай

Книга за ботевия четник поп Сава Катрафилов ще получат библиотеки и училища във Враца

В навечерието на Ботеви дни 2019 правнукът на Ботевия въстаник поп Сава Катрафилов ще подари 150 броя от една книга на библиотеки и учебни заведения във Враца. Произведението е отдадено на живота и делото на неговия прародител.  
Атанас Катрафилов подарява летописната книга, която е част от поредицата „ Апостоли ”. В нея са разказани историите на бележите войводи, четници, свещеници, възрожденци и общественици, развивали своята активност в Бургас и района.
Автор на книгата е инж. Стефан Апостолов - журналист и краевед от Бургас. Правнукът Атанас Катрафилов е оказал помощ със средства за нейното издаване.
Поп Сава Катрафилов е роден в през 1836 година в град Елена. Възпитаник на първото класно учебно заведение в България, Еленската Даскалоливница. Завършва духовна семинария в Болград, Русия. По-късно работи като преподавател в Търновско,Разград, Шумен, Бургас и други селища на България. Приема духовнически ранг и става архиерейски наместник в Разград. Заедно с това е участник в църковно-националната и революционна битка. През 1875 година се отдава на делото на революцията и отпътува за Румъния.  Събира дребна чета, с която се причислява към четата на Христо Ботев. Член на щаба на Ботевата чета. При слизането на Козлодуйския бряг поп Сава Катрафилов е този, който произнася клетвата на четата. Храбър в сраженията, ранен тежко в сражението при Милин камък на 18 май 1876. Според летописите, 40-годишният революционер намира гибелта си там, вероятно доубит от турците.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР