В навечерието на безпрецедентната социална, икономическа и политическа криза, причинена

...
В навечерието на безпрецедентната социална, икономическа и политическа криза, причинена
Коментари Харесай

Дигитален експерт: Технологичните решения са изключително важни

В навечерието на невижданата обществена, икономическа и политическа рецесия, породена от COVID-19, огромна част от фокуса и даже очакванията на бизнеса за излизане от рецесията са приковани към онлайн решенията. От Profit.bg разговаряха с Чавдар Платиканов, създател и ръководещ шеф на Digital ID, една от водещите цифрови организации у нас.

Г-н Платиканов, какво се промени в последните няколко месеца за Вас, организацията и Вашите клиенти?

Не бих желал да приказвам за самата рецесия. Тя е невиждана и ударът върху семействата и стопанската система е голям. Но рецесията е рецесия и тя ще отмине. На мен персонално са ми по-интересни фундаменталните промени, които ще настъпят в потребителските привички, по какъв начин бизнесите ще се приспособяват към тях и най-много дали ще могат бързо да скалират софтуерно, с цел да отговорят на тези промени.

Какви са Вашите наблюдения?

През последните години станахме очевидци по какъв начин от ден на ден търговци се ориентират към онлайн търговията, тъй като е съвременно. Някои, тъй като ги влечеше предприемаческия дух, други, тъй като желаеха да отговорят на изменящите се привички и да останат съответстващи на характерни аудитории (например така наречен милиениали). Много малко обаче в действителност повярваха в мащаба на тази концепция и за тях електронната търговия беше по-скоро далечното бъдеще в сравнение с настояще. Това внезапно се промени. Сега и хората в преклонна възраст пазарят онлайн. Според мен следва доста забавен интервал за промишлеността, в който ще следим търговци и марки, които желаят да капитализират “lockdown-a” непременно, с цел да останат в играта и такива, които ще осъзнаят, че онлайн магазините не са просто “сайтове” и стартирането на подобен бизнес се нуждае от повсеместен, холистичен метод. Тези играчи ще преследват средносрочни цели и за доста от тях навлизането в електронната търговия ще е обвързвано с цялостна цифрова промяна на бизнеса. Аз персонално залагам на тях.

Визирате световната стопанска система или съответно обстановката в България?

Визирам измененията в потребителските привички. Те са повсеместни и съгласно мен необратими. Но въпросът ви е доста забавен, тъй като в страната ни оперират доста световни марки, за които България е един “ticket” в листата на цифровите им отдели и може би ще изчака. Виждал съм го доста пъти и преди рецесията.

Смятам, че в този момент се отваря опция и за местни играчи, които са съобразителни, гъвкави и съветвани от верните хора в софтуерно отношение. Те могат да отговорят по-бързо на потребителските упования, да вземат верните решения и да трансформират цифрово бизнеса си доста преди огромните интернационалните мастодонти да са реагирали. Ритейл бизнесът е характерен образец, само че това следва в доста браншове. Отделно мисля, че доста марки ще осъзнаят какъв брой значимо е да споделят непосредствено с клиентите и ще развият паралелни е-commerce решения.

Не на последно място, считам, че някои страни ще прескочат софтуерни стадии, както стана в Африка с мобилния интернет. Тези хора въобще прескочиха PC ерата.

Колко значими са софтуерните решения?

Изключително значими са. Най-важно е да имате тактика, само че без верните принадлежности няма да стигнете до на никое място. Донякъде с потрес следя последните седмици по какъв начин освен в България, само че и търговци, които са benchmark за нас в доста по-развити страни, безусловно не устоят на търсенето. Това е напълно софтуерен проблем.

Не е някакво изключение, тъй като следим непрекъснато сходни пикове въпреки и в доста по-малък мащаб. Black Friday е добър образец. Търговци в България лимитират номенклатурата, с цел да устоят системите им, някои напряко си стопират уеб страниците. Какъв е смисълът да си в бизнеса, в случай че нямаш платформа през която да обслужиш клиентите си или да покажеш всичките си артикули? Кризата, като всяко тестване, просто направи софтуерните дефекти извънредно забележими. Те в последна сметка се показват в неприятно потребителско прекарване и понижени конверсии. Дори бих споделил, че имат и по-голямо отражение - върху самия бранд. В очите на потребителите той може да наподобява като несъответстващ и неопитен да посрещне техните потребности.

Как решавате тези проблеми?

В практиката са известни два метода да решиш проблеми със скалируемостта - количествено (или както ние ги назоваваме "с кърпене ") или качествено (с нови системи и подходи). Вижте в телекомуникационния бранш. Говори се за “нови поколения” технологии, не за upgrade-и.

Същото е и в електронната търговия. В момента с сътрудниците ни от SentecaCommerce внедряваме за наши клиенти клауд основани е-комерс решения, които отварят напълно нови благоприятни условия. И тук не приказвам единствено за скалируемост, което в кратковременен проект е най-големият проблем, а за изключителна еластичност, която ни дава опция елементарно да отговорим на измененията в потребителското търсене. Преди няколко дни
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР