В навечерието на 9 септември и в разгара на словесния

...
В навечерието на 9 септември и в разгара на словесния
Коментари Харесай

В навечерието на 9 септември нашариха Паметника на Съветската армия


В навечерието на 9 септември и в разгара на словесния скандал сред България и Русия Паметникът на Съветската войска в центъра на София още веднъж бе надраскан.

Монументът е нашарен със спрей в горната част, тъй че да бъде затруднено неговото разчистване.

Това не е първият случай, в който Паметникът на Червената войска става обект на сходна офанзива през последните години. По принцип българските публични управляващи постоянно са осъждали тези дейности, определяйки ги като вандалски.

Този път случаят се случва в навечерието на 9 септември и на фона на скандал сред Русия и България по отношение на галерия, проведена от съветското посолство в София, отдадена на освобождението на народите от Централна и Източна Европа от нацизма.

Събитието на съветското посолство, което е планувано да се организира на 9 септември в Руския културно-информационен център в София, бе обявено с провокитивен афиш „ Освобождението на България”. В представянето на документалната галерия се споделя, че тя ще бъде открита от дипломат Анатолий Макаров, от шефа на фондацията „ История на Русия” Константин Могилевски и историка проф. доктор Евгения Калинова.

Миналата седмица българското външно министерство излезе с остра декларация. "Без да отхвърляме приноса на Съюз на съветските социалистически републики за разгрома на нацизма в Европа, не би трябвало да си затваряме очите, че щиковете на Съветската войска донесоха на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развиване и изолираност от динамичността на процесите в развитите европейски страни ", обявиха от българското дипломатическо ведомство.

Паметникът на Съветската войска, за който политици и общественици от дълго време упорстват да бъде махнат от центъра на София, е обект на офанзиви съвсем постоянно в навечерието на противоречиви исторически събития, свързани със Съюз на съветските социалистически републики или Русия - като нахлуването на руските танкове в Чехословакия през 1968 година, анексирането на Крим от Русия и така нататък

Най-вероятно в околните часове по традиция ще последва реакция на посолството на Руската федерация в българската столица.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР