В навечерието на 80-годишния си рожден ден и по повод

...
В навечерието на 80-годишния си рожден ден и по повод
Коментари Харесай

Юбилярът Минко Цочев със златна значка за приноса си в развитието на просветата в Русе

В навечерието на 80-годишния си рожден ден и във връзка забележителния си принос в развиването на образованието, културния и обществения  живот на Община Русе Минко Цочев бе почетен със златна значка.

„ Вие сте ослепителен образец за отдаденост и професионализъм на всички, които милеят за българското обучение “, сподели кметът Пенчо Милков. Той описа на някогашния шеф на СОУ „ Христо Ботев “ и дълготраен учител в Русе за новаторските способи на образование, които Общината вкарва в детските градини и учебните заведения.

Цочев описа основни моменти от професионалния си път, в това число и опита си като преподавател в Мароко. Той бе безапелационен, че за него като възпитател най-важно остава възпитанието на децата, а ролята на учебното заведение е да им даде опция свободно да развиват въображението си.

Минко Цочев е роден на 3 март 1942 година в с. Остров, Врачанско. Завършва компетентност „ Химия “ в СУ „ Св Климент Охридски “ и от 1966 до 1979 година е преподавател в Техникума по индустриална химия „ Проф. Димитър Баларев “ – Русе. След като приключва курс по френски език в Института за задгранични студенти в София, работи три години като преподавател по химия и физика в гр. Курибга в Мароко. Завръщайки се в България, е назначен за преподавател по френски език и за заместител – шеф на АЕГ „ Гео Милев “ – Русе (1982 – 1986). След това е заместител ръководител на Окръжен съвет за национална култура.

От 1990 до 2000 година е шеф на СОУ „ Христо Ботев “ – Русе. Докато е отпред на „ Бастилията “, в нея се утвърждава филантропичният профил и се вкарва новият химико–биологичен профил. До 2007 година е шеф на Дирекция „ Хуманитарни активност “ в Община Русе. Бил е общински консултант, член на няколко неправителствени организации. Носител на Награда „ Русе “ през 1996 година за повсеместен принос в образованието.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР