В навечерието на 3 март - Паметникът на Свободата в

...
В навечерието на 3 март - Паметникът на Свободата в
Коментари Харесай

В навечерието на 3 март: Паметникът на Свободата в Русе се руши

В навечерието на 3 март - Паметникът на Свободата в Русе се разрушава, предава

Това е паметник от национално значение, основан от признателност на русенци през 1909 година в памет на опълченците и поборниците. Реставраторът Ясен Янков първи вижда проблемите.

Той споделя, че създателят му е известният скулптор Арнолдо Цоки. " Женската фигура символизира успеха над османците и е притча на Нике, единствено че без крила. Двата лъва, от които единият къса оковите, символизират още веднъж успеха. Те са сложени на два фундамента, с цел да " охраняват " паметника ", изясни той.

Според него има слягане на паметника. " Има 7 мм отклоняване по вертикала на 14,5-метровата скулптура. Поради запалване на свещи по гранита, восъкът и пламъците го опушиха. Така забелязах, че гранитът се разрушава ", разкри Янков. 

От община Русе са подготвени да провиснал за начало към 60 000 лв.. " Тези пари са гласувани на Общински съвет, само че ги имаме единствено на хартия. Трябва да се обезпечат. След това да се изготвят планове за цялостната реституция и да се събере професионален креативен екип ", безапелационен е реставраторът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР