В навечерието на 24 май една необичайна изложба - Медея,

...
В навечерието на 24 май една необичайна изложба - Медея,
Коментари Харесай

Проект Медея с изложба на деца от малцинствата

В навечерието на 24 май една необикновена галерия - " Медея ", показва работи на деца от малцинствата, с които известни режисьори и артисти са работили цели две години, с цел да осъществят плана.

Снежина Петрова, актриса: Това е светът на " Медея ". Прилича на една огромна детска стая, цялостна със мемоари...
Това са рисунките на деца от арменска, еврейска и ромска общественост в Пловдив. Над тях са корабите на аргонавтите, които пък децата направиха в границите на различен план и друго образование, подкрепено от Столична стратегия " Култура " и Национален Фонд " Култура ".

Как да опише всичко? Това, което театралите претърпяват с децата по време на образованията. Изложбата се оказва идеалната форма. Но Снежина Петрова не може да спре до тук. Сега е устремена към друга, съвсем будителска задача - театърът да влезе в учебно заведение.

Снежина Петрова, актриса: Просто аз през себе си видях какво положително може да донесе на актуалното дете, на актуалното учебно заведение, по какъв начин може да бъде подпомагащ инструмент и за деца и за учители. Аз мисля, че те през този план претърпяха, разпознаха страшното и си построиха инструмент за справяне с него.
Снежина ми споделя за митологиите. За това по какъв начин там са закодирани всички базисни спорове. Как по този начин всеки човек се допира до границите си и опознава и ангела и демона в себе си.
Снежина Петрова, актриса: Усвояването на познания през спектакъл през ритмика, през игри и ужасно бързо и стабилно. Тук звучат на запис термини от античния спектакъл, които децата за едно образование научиха - това са към 20 непознати думи и то не лесни и те знаят какво значат, единствено тъй като до момента в който ги учеха, те пляскаха с ръце.
Мисията е сложна. Но концепцията към този момент е подкрепена от Съюза на артистите и Министерството на обучение. Изложбата е единствено първата стъпка. Тя може да се види до 16-ти юни в изложба " Квадрат 500 " в София. После, на 28-ми юни ще ни раздруса постановката " Медея " в границите на " Пловдив - Европейска столица на културата ". А след това - всеки популярен път стартира с първата крачка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР