В навечерието на 11 май – Деня на Св. св.

...
В навечерието на 11 май – Деня на Св. св.
Коментари Харесай

Излиза трилогията Солунските братя

В навечерието на 11 май – Деня на Св. св. Кирил и Методий, „ Хермес “ ще издаде първата книга от трилогията „ Солунските братя “ на Слав Хр. Караславов. Очаквайте „ Светът на вярата “ на 2 май. Издаването на книгата е част от акцията „ Дни на българската книга “, която „ Хермес “ провежда за поредна година. Трилогията „ Солунските братя “ наблюдава сложния път на светите братя Кирил и Методий в задачата им да стигнат до сърцата на хората с Божието слово. Създаването на новата писменост и разпространяването на книжнината ги трансформира в небесните настойници на цялото славянство. Константин Философ се завръща във византийската столица след сполучливата си дипломатическа задача при сарацините.

 

Император Михаил III е подготвен да го отрупа със популярност и благосъстояние. Но Константин нехае за земните богатства. Той ненавижда суетата и борбите за власт в Константинопол. Затова се отдръпва при брат си Методий в манастира „ Св. Полихрон “, където двамата се отдават на свещеното дело да основат писмена за славяните. Оттатък планината Хем княз Борис усеща потребността от смяна. Той е твърдо уверен, че за една мощна и обединена България народът би трябвало да одобри християнската религия. До него стигат клюки за двама солунски братя, които обикалят из далечните славянски земи и носят със себе си просвещение и мир. Но византийските сановници кроят скрит план, грозящ освен делото на светите братя, само че и живота им. Слав Хр. Караславов (1932–2002) е един от изтъкнатите български писатели от близкото минало. Творческият му път стартира като публицист, а след триумфа на първата му поетична книга се открива в София.

 

През годините заема високи постове в разнообразни издателства и писателски организации. Караславов към този момент е одобрен стихотворец, когато се насочва към писане на исторически романи. Вследствие на трайния му интерес към българската история през 1968 година отдолу под перото му излиза романът „ Хроника за Хаджи Димитър “. Високо оценена е и тетралогията му „ И се възвисиха Асеневци “, а считаната за най-хубавата му белетристична творба – „ Солунските братя “, се радва на голям читателски интерес. Караславов е притежател на редица национални и интернационалните награди, негови творби са преведени на 27 езика.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР