В навечерието на 1 април, Професионалната гимназия по туризъм в

...
В навечерието на 1 април, Професионалната гимназия по туризъм в
Коментари Харесай

ПГ по туризъм в Габрово отвори врати за хората от Украйна

В навечерието на 1 април, Професионалната гимназия по туризъм в Габрово отвори порти за хората от Украйна, които в последния месец откриха сигурност и леговище на територията на нашия град.

Идеята за българо-украинската среща е на екипа на Областна администрация – Габрово, а при реализирането на самодейността си партнират с Община Габрово, Областния координационен център, ПГТ “Пенчо Семов ”, Доброволческия център в поддръжка на потърсили протекция от войната в Украйна, Народно читалище „ Габрово 2002 “, държавна такса „ Рачо Стоянов “, Красимир Цонев и Елена Влаева. В малко одобрение заместител регионалният шеф Ивелин Стоянов показа: „ Вярвам, че в наше лице намерихте същински другари. Стараем се оптимално бързо да се случва всичко належащо, което би трябвало, с цел да се чувствате добре тук – в страната ни и в нашата област. Не е елементарно поради обстановката, само че по тази причина пък сме всички ние, които помагайки да се случат сходни събития, се надяваме да създадем по-лесен прехода към новото, с което се сблъскахте – език, място, хора, разбирания и така нататък “

Целта на самодейността е по – лесната интеграция, както и да покажем, че Габрово е не просто общителен хазаин, приютил повече от 300 индивида, бягащи от войната, а че Габрово е град на хора с огромни сърца, подготвени да протегнат ръка в потребност, които не пестят време, сили и средства, с цел да окажат поддръжка – морална, материална, прочувствена. Това е следващото културно събитие и най – огромното досега, обвързвано със социализацията на настанените украински жители. Още повече, че към този момент започва процеса на издаване на регистрационни карти и след приемане на персонален номер, украинците ще могат да се включват интензивно в пазара на труда, а децата – да бъдат приобщени към просветителния развой в детски градини или учебни заведения.

Среща сред културите – по този начин най – общо може да се назова самодейността, по време на която бяха показани обичайни български и украински предписания, авансово приготвени от възпитаници от гимназията и група украинки, благосъстоянието на българския фолклор – танци и песни, показани от ФТА „ Сивек “ и ДФФ „ Габровски гласчета “. Предизвикателството беше признато и от украинска страна и гостите на събитието имаха опцията да чуят музикални осъществявания на украински и едно стихотворение. А изненадата, която подариха на габровци беше „ Я кажи ми, Облаче ле, бяло “ в осъществяване на Александра Студзинская. На край всички се хванаха за ръце в ритъма на българското хоро.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР