В навечерието 1 ноември – Ден на народните будители, правнукът

...
В навечерието 1 ноември – Ден на народните будители, правнукът
Коментари Харесай

Спортен деятел дарява книги на училището и библиотеката в Приморско

В навечерието 1 ноември – Ден на националните будители, правнукът на Ботевия въстаник поп Сава Катрафилов – Атанас Катрафилов, който е и президент на Българската Федерация по Подводни Спортове, подари на учебната библиотека и читалището екземпляри от книгата за живота на революционера.

Изданието е етюд на живота на четникът, който е и вторият преподавател в първото българско учебно заведение, намерено през 1869 в Бургас. През 1875 година поп Сава се отдава единствено на революционна активност и минава в Румъния. Събира дребна чета, с която се причислява към четата на Христо Ботев. При стъпването на родна земя поп Сава Катрафилов произнася клетвата на четата.

Името на Сава Катрафилов е изписано на седмо място по-късно на Христо Ботев в криптата на Околчица.

От книгата излиза наяве, че през 1874г. поп Сава, посещава Странджа планина, където се среща с патриота Стоян Шивачев, там намираме и следният текст:

" Двамата употребяват пребиваването си в този безсънен край да организират необятна пропаганда за приобщаване на странджанското население в подготовката за националното въстание. Двамата стават близки другари, с общи културни, просветни и патриотични ползи. Поради събитието, че региона на Странджа и по-конкретно Хасекията ( Хсекѝ- привилегирована област) обгръщат поречията на реките Велека, Младежка и Ропотамо, до самия черноморски бряг, далечен от по-големи градски центрове и основни пътища, затрупан с вековни дъбрави и чисто българско население, Сава Катрафилов наименува непринудено и с възхита региона " Нова Америка “ и преценява, че тук прелестни условия за необятно революционно придвижване и за бази на бъдещите въстанически чети “

Тази добре завършена книга съставлява забавно произведение, което се чете на един мирис.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР