В Националния център по заразни и паразитни болести за първи

...
В Националния център по заразни и паразитни болести за първи
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Преболедували и ваксинирани да си сложат нова доза преди есента

В Националния център по заразни и паразитни заболявания за първи път беше дешифриран един Бета вид - южноафрикански, плюс още седем към индийския. Това е върхът на айсберга, това е забележимото, това е, на което сме попаднали като находка. Всичките случаи все още са в София, само че това е разследване на интензивно търсене. Това съобщи в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия, шеф на НЦЗПБ.

На въпрос дали новите два вируса са по-опасни, проф. Христова отговори, че индийският и южноафриканският вид са разнообразни от една страна, тъй като това са разновидности на един и същи вирус, само че и че те са едни от четирите най-страшни разновидността на вируса и се популяризират доста по-лесно. Тя бе безапелационна, че индийският вирус се популяризира 60 % по-лесно от английския. По отношение на клиничното протичане проф. Христова сподели, че се приема, че вирусът не е по-тежък.
 Прогноза: Заради новите разновидности случаите на COVID-19 в България ще набъбнат внезапно до дни Прогноза: Заради новите разновидности случаите на COVID-19 в България ще набъбнат внезапно до дни
Скоро бъдеще може да се чакат доста повече пациенти с делта разновидността на COVID-19, разгласи на брифинг шефът на Националния център п...

Специалистът разяснява и имунизацията у нас. " По отношение на имунизацията, да, имунизациите защищават. Ваксинираните лица могат да бъдат спокойни, в доста висок % защищават, а в най-малък вид някой ще се разболее, само че по-леко, точно това в действителност целим ", съобщи проф. Христова. Тя също по този начин сподели, че ново покачване на заболяването ще има, тъй като делта разновидността се популяризира по-бързо. " Заболеваемостта ще се увеличи още в края на август може би, или септември. Но съвсем уверена съм, че няма да бъде с този обсег, който имаше преди една година. Имаме всички учредения да считаме, че ще има заболяемост, само че няма да бъде по този начин, няма да бъдат толкоз доста случаите ", счита проф. Ива Христова.

Мерките като такива към този момент са тествани и изпитани, и би трябвало да се съблюдават, както персоналните противоепидемични ограничения, по този начин и да има затегнат надзор на границата. " Сега е туристическият сезон, има страни, от които е наложително да се вършат на границата антигенни проби, доста е значимо да се ограничи влизането на нови разновидности ", счита проф. Христова.

Тя разяснява и имунизацията в страната и ниския % на имунизираните. " Българите не имаме вяра на специалистите си, специалистите говореха разнопосочно, доста лековерно хората се доверяват на неща, които са надалеч от науката. Всеки самичък взема решение за себе си, само че считам, че малко ни е едва това възприятие за принадлежност към обществото. Ако ние като общество не се обединим с тази обща цел, несъмнено, че вирусът ще напредне. Както имунизираните, по този начин и преболедувалите е добре да сложат трета ваксина преди началото на сезона, защото есента чакаме още веднъж покачване на случаите, тъй като имунитет има, само че той последователно пада ", сподели още в предаването проф. Христова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР