В Националния план за възстановяване и устойчивост, който страната ни

...
В Националния план за възстановяване и устойчивост, който страната ни
Коментари Харесай

Българският план за възстановяване позеленя, но не съвсем, смятат еколози

В Националния проект за възобновяване и резистентност, който страната ни внесе в Европейската комисия , липсват амбициозни цели що се отнася до по-голямо " озеленяване " на българската стопанска система. Това обобщиха на конференция в Българска телеграфна агенция неправителствени организации, взели участие в разискването на документа преди той да бъде входиран в Брюксел. Самият проект пък бе ревизиран цели 5 пъти, преди да бъде завършен окончателния му вид.

По думите на Петко Ковачев, шеф на Института за зелена политика, неправителственият бранш въпреки всичко е съумял да внесе редица ремонти за зелени политики в бъдеще, само че и редица оферти били отхвърлени.

" Бяха признати наши оферти като да вземем за пример намаляването на разноските за създаване на газопроводи. Ние считаме, изказванието, че България би трябвало да премине през газификация, с цел да размени въглищата, а след това тази инфраструктура да се употребява за въглерод, е подвеждащо ", сподели Ковачев.

Именно желанието газопроводи да не бъдат строени е измежду основните претенции на газопроводите. Причината - до 2035 Европейски Съюз ще забрани и използването на природен газ, който също емитира огромни излъчвания , като не е ясно дали парите, които България ще влага в бранша, в миналото ще бъдат възвърнати.

Като триумф Ковачев регистрира приемането на тяхното предложение от 2023 година в стратегиите за саниране на жилищните здания да бъдат включат и притежателите. Защото, счита той, когато финансирането идва напълно от страна и община, това дава голяма база за корупция.
 Асен Личев чака още по-жестоки наказания за мръсния въздух у нас
Асен Личев чака още по-жестоки наказания за мръсния въздух у нас

По никакъв метод боклукът на италианската мафия не влиза в страната

Държавата обаче не е приела редица оферти на еколозите отностно създаване на местни ВЕИ мощности като да вземем за пример по гари, индустриални паркове и други

" Заложените в проекта политики са по-зелени, само че незадоволително, с цел да можем до 2050 година да реализираме нулев въглероден отпечатък ", заключи Ковачев.

Значителни пропуски във импортирания проект има и в секторите земеделие, превоз, считат неправителствените организации.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР