В Националната референтна лаборатория все още не е доказана циркулация

...
В Националната референтна лаборатория все още не е доказана циркулация
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев: Грипът още не ни е ударил

В Националната референтна лаборатория към момента не е потвърдена циркулация на грипни вируси в България, предизвести проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания. По думите му през последните три дни са били изследвани 17 проби на деца в доста тежко положение, като са направени проучвания за 14 вируса. Доказани са пет позитивни проби: три от децата имат риновирус, а две - парагрипен вирус от първа група, уточни проф. Кантарджиев.
Вирусните инфекции на дихателната система могат доста тежко да обиден белия дроб, добави той. По думите му на 10 хиляди заболели от грип един може да развие мозъчно инфектиране. Сред 3 хиляди заболели от грип при един може да се прояви мълниеносно протичане на инфекцията, което за часове да докара до дихателна непълнота.

Противогрипните ваксини в аптечната мрежа са изчерпани, само че персоналните лекари ще имунизират хората над 65-годишна възраст в границите на национална стратегия. За тях имунизациите са безвъзмездни, напомни основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев.

По думите му се чака да бъдат имунизирани над 120 хиляди души. Все още не са доставени ваксини при персоналните лекари в Южна България, само че при започване на идната седмица ще бъдат обезпечени, увери Кунчев.

Всяка година от грип се разболяват 1 милиард души, сподели Скендер Сила, началник на българския офис на Световната здравна организация (СЗО). По данни на СЗО годишно 650 хиляди умират от дихателни болести, свързани с грип.

Противогрипна ваксина се предлага за възрастни хора над 65 год., за бременни, за пациенти с хронични болести и за дребни деца над 6-месечна възраст.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР