В Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" ще се

...
В Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" ще се
Коментари Харесай

В Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" ще има демонстрация на печат на Гутенбергова преса

В Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий " ще се състои проява на щемпел на Гутенбергова преса върху ръчно направена хартия по метода на нейния изобретател Цай Лун, оповестиха от пресцентъра на библиотеката.

Събитието ще се организира на следващия ден, от 16:00 часа.

Пресата е копие на оригинала от 15 век и е направена от Диян Павлов - Джими, основател на Творителница "О'Писменех! " - Плевен. Той е създател и на изложбата "Преди Гутенберг и по-късно ", която ще бъде открита след демонстрацията.

С помощта на 50 табла експозицията наблюдава появяването и развиването на другите писмености през хилядолетията, както и на средствата, методите и материалите за писане - от Месопотамия и Шумер, през Китай и Египет, Елада и Рим, Средновековието, Европейския Ренесанс и Българското Възраждане, до изобретателя на системата за тиражирано книгопечатане Йоханес Гутенберг и актуалната пачатарска техника.

След демонстрацията и откриването на изложбата ще бъдат оповестени премиите на Съюза на печатарската промишленост в България. Събитието е отдадено на Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност, 24 май, и на 140-годишнината от основаването на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР