В настоящия програмен период ще реализираме проекти за подобряване на

...
В настоящия програмен период ще реализираме проекти за подобряване на
Коментари Харесай

Ще ремонтират 416 учебни заведения с 624 млн. лв.

В сегашния програмен интервал ще осъществяваме планове за възстановяване на материално-техническата база в образователни заведения – от детски градини, през учебни заведения, до висши образователни заведения с 624 млн. лева по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014 - 2020. Общо 416 образователни заведения, в които се образоват 255 269 деца и младежи, ще бъдат осъвременени през идната година. Това осведоми през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков на взаимна конференция с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. На нея двамата министри показаха дейностите по предпочитана ос 3 „ Регионална просветителна инфраструктура “ на оперативната стратегия, по която Министерството на образованието и науката получава безплатна финансова помощ.

Ресурсът от 624 млн. лева надвишава с към 30% планувания за такива действия по отношение на предходния програмен интервал. Средствата са разпределени сред 72 общини бенефициенти по първа и трета предпочитана ос на Оперативна програма „ Региони в напредък “ и три министерства – на образованието и науката, на младежта и спорта и на културата, които ще извършат рационализация на общо 416 образователни заведения, сподели министър Нанков.

До момента са подписани контракти със 17 общини, които ще получат безплатна помощ в размер на 130 млн. лева В развой на подготовка и подписване са други 16 плана за просветителна инфраструктура на стойност близо 168 млн. лева за поправки в 30 учебни заведения и 40 детски градини. Министерствата на културата и на младежта и спорта ще разполагат с бюджет от 14 млн. лева за осъществяване на поправки в спортни учебни заведения и учебни заведения по изкуствата, заяви районният министър.

Николай Нанков акцентира, че задачата на вложенията е да бъде оказана поддръжка на главния държавен приоритет – образованието и основаването на по-здравословна образователна среда за децата и младежите, като в сегашния програмен интервал фокус е подложен върху професионалното обучение.

Общият бюджет на процедурата „ Подкрепа на професионалните учебни заведения в България “ е 166,5 млн. лева при единствено 10 млн. лева през предходния програмен интервал, уточни Николай Нанков. Той изясни, че с тези средства ще бъдат подкрепени 144 професионални образователни заведения. От тях 102 учебни заведения ще бъдат осъвременени в границите на 8 контракта с бенефициент Министерството на образованието. Безвъзмездна финансова помощ за други 42 професионални учебни заведения, които са общински, получават съответните общински администрации.

Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че с финансовия запас ще бъдат въведени ограничения за енергийна успеваемост и ще се ремонтират постройките, съоръжение, в това число профилирано, бази за практическо образование и спортна инфраструктура. Обновителните действия ще обзет близо 40% от професионалните гимназии, в които учат 55% от учениците.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР