В настоящия момент, при дифузно разпространение на вируса, локдаун няма

...
В настоящия момент, при дифузно разпространение на вируса, локдаун няма
Коментари Харесай

Проф. Ангелов: Пълното затваряне сега няма да има ефект

В сегашния миг, при дифузно разпространяване на вируса, локдаун няма да има резултат. В това е безапелационен здравният министър проф. Костадин Ангелов. Според него, сега обществото няма схващане за спазването на ограниченията и в случай че се стигне до затваряне, това ще изкара хората на улиците и може да се получи противоположен резултат.

" До края на тази седмица през РЗИ-тата извънредно огромен брой бързи антигенни проби ще влезе в зравната система. Това е написано да се случи при постигане на 300 души болни на 100 хиляди население, в каквато обстановка сме сега. До 18 ноември се чака решение на европейско равнище по отношение на бързите антигенни проби и дали те ще бъдат равнозначни на PCR тестванията. Затова и нашите специалисти ще задържат окончателното си решение ", съобщи пред министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов.

На въпрос защо заведенията за хранене остават да работят в режим до 23:30 часа, министърът отговори: " При предишното затваряне в страната, когато имаше съвсем цялостен локдаун, имахме извънредно съществени обвинявания към нас, че сме увредили психологичното здраве на българите. Затваряне на страната напълно, лишаването на хората от опция за някакъв вид обществен живот. При прецизно съблюдаване на противоепидемичните ограничения, брой хора, седнали на маса, с разстояние сред седалките тил с тил, носенето на маски от личния състав, носенето на ръкавици - при спазването на тези ограничения заплахата от разпространяването на вируса е минимална. При нощните заведения е друго – там има скупчване на хора и липса на отдалеченост, по тази причина те остават затворени ".

По думите му, през лятото е имало усилена подготовка в няколко посоки - леглова база, личен състав, инсталация, персонални защитни средства, увеличаване на цялата здравна система. " Сега, когато натискът на системата става от вида на лавинната топка в дословния смисъл на думата, тази система няма по какъв начин да издържи този напън. В София има над 560 повиквания на една промяна. На 40 секунди пада адрес, на който ние би трябвало да изпратим кола за спешна помощ. Хората губят психическа резистентност и всички държат да постъпят в лечебно заведение, което не се постанова. Страхът не може да бъде съображение за настаняване в болница, значима е обективната преценка на лекаря. Водещо сега не е рационалното мислене на хората, водещо е терзанието на хората и техният боязън ", отчете проф. Ангелов. 

Хората се презапасяват с медикаменти, купуват по 4 опаковки антибиотици, означи здравният министър и разгласи, че през днешния ден ще има среща, която да парира този развой на презапасяване.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР