“В настоящия момент град Чирпан и селата от общината се

...
“В настоящия момент град Чирпан и селата от общината се
Коментари Харесай

Съветници от Чирпан алармират за критично състояние на общината

“В сегашния миг град Чирпан и селата от общината се намират в невиждана обстановка, която не се е случвала в никакъв случай до момента . Ситуация, която ни подрежда на последните места измежду всички 265 общини в страната. Фактите са показателни - нито един сполучливо осъществен европейски план , нито един саниран блок, обезлюдяване на района, липса на вложения... Сметките на Община Чирпан бяха блокирани и това направи невероятно естественото действие на локалната власт. Има единствено едно определение за положението на Община Чирпан – в действителност банкрут . Отговорността за него е на кмета госпожа Кичка Петкова и на нейния екип.”
Зад това мнение се сплотиха общинските съветници от “Коалиция Чирпан” и от ГЕРБ в намерено писмо до Кичка Петкова и жителите на Чирпан.
На нарочна конференция Васил Донев и Николай Петков от “Коалиция Чирпан” и Христо Стефанов от ГЕРБ обявиха, че макар политическото болшинство на Българска социалистическа партия, с което Петкова разполага в локалния парламент, тя е изгубила доверието на органа и общината към момента няма признат за 2019 година бюджет . Заради неуспеха й в това отношение Чирпан е в бюджетна рецесия, поради която няма да може да извършва уговорките си към жителите на общината. С отвореното си писмо те желаят да осведомят чирпанлии “за действителното положение на община Чирпан и за неспособността на кмета да носи изпълнителни пълномощия. “
Областният координатор на ГЕРБ Пламен Йорданов заяви, че от края на февруари общината е със запорирани сметки, “което значи положение на в действителност фалит”. Според Донев запорът е натрапен посредством частен арбитър реализатор от консорциума от компании, направил строително-монтажните работи за водопроводната мрежа на селата Гита, Зетьово Свобода по план по Оперативна стратегия “Разв на селските райони”. За несъответствия е наложена финансова промяна, за която община Чирпан не се е разплатила. Запорът обаче може да се трансформира в продължителен проблем и други снабдители на услуги, като не си получат вземанията, да си ги потърсят по правосъден ред.
Васил Донев съобщи, че изказванията, че общината не се разплаща с контрагенти поради неприетия бюджет са изрично погрешни. „ На две следващи сесии на общинския съвет бюджетът на общината не се приема. Има доста въпроси, на които не са дадени отговори и е реалност, че даже по време на дебатите в зала не участваха нито кметът, нито заместниците му “, сподели още Донев, началник на групата съветници на Местна коалиция „ Коалиция Чирпан “. Според него общинското управление на Чирпан постанова осведомително затъмнение и не се дава информация нито на съветниците, нито на жителите. Той прикани кмета Кичка Петкова да изясни на медии и общност какво е действителното положение на общината сега. Според Васил Донев “управляващите община Чирпан работят на парче, а не стратегически” и проблемите са резултат от невисок административен потенциал. Той съобщи, че се надява съветниците да получат отговори на въпросите си по проектобюджета - за какво в него няма обект с органи за строителен контрол, за какво няма пари за планове, с цел да може да бъде признат бюджетът. Общинските съветници са подготвени да дадат заем на доверие на общинското управление и да поддържат запис на заповед за предплатено заплащане към Управляващия орган на Оперативна стратегия “Околна среда “ за съфинансиране в размер на 9% от общата стойност на плана за създаване на пречиствателна станция в Чирпан. Градът е един от трите в цялата страна без такава.
Кореспондентът на actualno.com потърси кмета Кичка Петкова за коментар на изнесените в писмото и на конференцията обстоятелства, само че от кабинета й дадоха отговор, че е в отпуск, само че ще й предадат, и в случай че тя желае, идната седмица ще се свърже с него.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР