В настоящия доклад са обобщени резултатите от изследванията, извършени през

...
В настоящия доклад са обобщени резултатите от изследванията, извършени през
Коментари Харесай

Близо 1 милиард лева губи България всяка година според доклад на Европейския съюз

В сегашния отчет са систематизирани резултатите от проучванията, осъществени през последните години от Службата на Европейския съюз за интелектуална благосъстоятелност (EUIPO) посредством Европейската обсерватория за нарушаванията на правата на интелектуална благосъстоятелност („ обсерваторията “), по отношение на размерите, обсега и икономическите последствия от нарушаванията на правата на интелектуална благосъстоятелност (ПИС) в Европейски Съюз.

Представяме ревю и разискване на доказателства за цената на ПИС в стопанската система на Европейски Съюз, степента, в която тази стойност се присвоява, механизмите за нарушаване, употребявани за тази цел, и дейностите, които се подхващат в отговор на тези провокации. В проучване, осъществено в партньорство с Европейското патентно ведомство (ЕПВ), EUIPO откри, че общият дял на интензивните във връзка с ПИС браншове на индустрията от стопанската система на Европейски Съюз е почти 42 % от Брутният вътрешен продукт (5,7 трилиона евро) и 28 % от заетостта (към тях би трябвало да се прибавят още 10 % индиректно влияние върху заетостта от неинтензивните във връзка с ПИС сектори). Също по този начин, тези браншове генерират търговски остатък от почти 96 милиарда евро в търговията с други страни по света и заплащат на своите служащи с 46 % по-високи заплати от другите браншове. Поради високата стойност, с която се свързват ПИС, нарушаването на тези права е доходоносна незаконна активност, която поражда обилни загуби за носителите на права и за стопанската система като цяло. В проучване, осъществено от EUIPO и Организацията за икономическо сътрудничество и раз през 2019 година, се предвижда, че нарушаванията на ПИС в интернационалната търговия през 2016 година могат да доближат до 3,3% от международната търговия. Фалшивите артикули съставляват близо 6,8 % от годишния импорт в Европейски Съюз, или 121 милиарда евро. И в двата случая резултатите са доста по-високи от откритите в изследване на двете организации, оповестено през 2016 година, знак, че през последните години казусът е повишен още повече. В поредност от секторни проучвания EUIPO пресмята загубите от продажби в следствие от подправяне в 11 бранша в Европейски Съюз (преки загуби в секторите, за които се прави анализът и по задачите вериги на доставките, свързани с тях).

През интервала 2012—2016 година тези загуби надвишават общо 92 милиарда евро годишно. Взети дружно, високата стойност, снизходителните присъди и високата възвращаемост на вложените запаси, дефинират притегателността на подправянето за незаконните групи. Начините на деяние на тези групи стават все по-сложни с развиването на технологиите и на каналите за разпространяване, наред с разширението на гамата от артикули, които се фалшифицират. КРАТКО ИЗЛОЖЕНИЕ — ДОКЛАД ЗА СЪСТОЯНИЕТО ОТНОСНО НАРУШЕНИЯТА НА ПИС ЗА 2019 година ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ юни 2019 година 3 Бизнес моделите, които ползват фалшификаторите, употребяват най-вече интернет за разпространяването на продуктите и за рекламиране на разпространяването и потреблението на нелегално цифрово наличие. Интернет уеб страниците, които продават фалшифицирани артикули печелят от спомагателните приходи от реклами, които са както за високо рисково наличие (съдържание с ограничаване за възраст, хазарт и рисков софтуер), по този начин и, което е парадоксално, за законни търговски марки, които по този метод търпят двойни вреди от рекламирането на такива уеб сайтове (щетите за личните им търговски марки, като и вреди от предоставеното доверие за уеб хостинг). Освен анализите на предлагането на фалшифицирани артикули и пиратско наличие, EUIPO изследва също и търсенето, т.е. настройките измежду жителите на Европейски Съюз във връзка с ПИС и склонността им към ползване на артикули и услуги, които са в нарушаване на ПИС. Сред претекстовете за потребителите да купуват фалшифицирани артикули и нелегално да употребяват наличие със предпазени права са ниските цени, достъпността и не по този начин мощното неоправдателно отношение на обществото към такива дейности. Като ответна мярка на тези трендове EUIPO, взаимно с обществени и частни сътрудници, подхваща и поддържа редица дейности в отговор на тези провокации. Тези дейности варират от даване на носителите на права на информация за измененията в ситуацията с нарушенията; работа с Европол по огромни ответни ограничения против закононарушения против ИС, и не на последно място, посредством присъединяване във финансирането на профилирано звено за закононарушенията против ИС в структурата на Европол; поддръжка за Европейската комисия в битката с доставката на фалшифицирани артикули за трети страни и в подпомагането на дребни и междинни предприятия (МСП) да защитят своите ПИС, както и даване на информация на жителите за наличното законно предложение на цифрово наличие и за икономическите и обществени последствия от пазаруването на фалшифицирани артикули или до противозаконното прилагане на цифрово наличие.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР