В настоящите пандемични времена стресът на всеки е в повече

...
В настоящите пандемични времена стресът на всеки е в повече
Коментари Харесай

Психичното здраве също зависи от гените ни

В актуалните пандемични времена стресът на всеки е допълнително от нормално. Психиатри нееднократно сигнализират, че хората с меланхолия, тревога, паник-атаки, биполярно разстройство са се умножили неведнъж. Проблемът е, че съгласно редица клинични и научни изследвания, най-малко 60% от пациентите не регистрират усъвършенстване в положението си при първото назначено лекуване със профилирани лекарства. Защо това е по този начин? Причината още веднъж се крие в нашите гени - те играят основна роля за цялостното и психологичното ни здраве.

Тестът има за цел да направи тъкмо това - дава опция на лекаря да ви обезпечи персонализирана терапия. Откакто стартира да съставлява Genomind в България през 2017 година, повече от 900 български пациенти са се доверили на експертизата на международния водач в персонализираната психиатрия.

съставлява фармакогенетичен тест, който съчетава в себе си напредъка във фармакологията (науката, която учи лекарствата) с нововъведенията в областта на генетиката и геномиката. Вашият генетичен " състав " или генотип е персоналният ви унаследен ДНК код. Той служи като конструктивен детайл на тялото ви. Тези персонални геноми, дружно с клиничната оценка на настоящото ви здравословно положение и фамилна анамнеза, сформират трифекта от информация, която лекарите употребяват, с цел да вземат индивидуализирани решения за лекуване. Това е в основата на прецизната или така наречен персонализирана медицина.

Анализът на пробите се прави в реномираната лаборатория на Genomind в Пенсилвания, Съединени американски щати. Процесът по изпращането на пробите, предаването на резултатите на вашия доктор и провеждането на съвещания със експерти от Genomind се координира от " НМ Дженомикс ".



Какво съставлява пробата Genomind Professional PGx?

Той проучва 24 добре изучени гена, за които е известно, че биха могли да взаимодействат и да променят общоприетоо упования отговор на организма към медикаментите за лекуване на психиатрични болести.

Поради самостоятелните генетични характерности на всеки организъм се получава по този начин, че един и същи медикамент работи по радикално друг метод на пациенти с еднообразно заболяване - да вземем за пример даден антидепресант или невролептик може да е сполучлив при ваш прочут с диагноза страхова невроза, само че не и при вас.

С помощта на теста вашият психиатър може да разбере по какъв начин даден медикамент ще се отрази на организма ви, какъв брой ефикасен ще бъде той и по какъв начин да се избегнат страничните реакции от него, въз основа на резултатите от проучването. И това - още преди да сте почнали да го приемате!

Първите 14 гена в панела на теста са фармакодинамични и са свързани с резултата на медикамента върху дадения организъм, процеси и положение. Останалите 10 гена в панела са фармакокинетични и имат отношение към метаболизирането на медикаментите в черния дроб, от което зависи тяхната успеваемост.

Почти половината от всички пациенти не реагират по начинa, по който се чака на първото предписано лекарство. Точно тук голяма роля играят нашите гени - от тях значително зависи по какъв начин организмът ни ще " отвърне " на " лекарствения удар ".



Тестът дава насоки за лекуване на:
Депресия Тревожност (Безпокойство) Обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР) Синдром на хиперактивност и недостиг на вниманието (СДВХ); Биполярно разстройство (маниакална депресия) Посттравматично стресово разстройство Аутизъм Шизофрения Хронична болка Злоупотреба с наркотични субстанции
Тестът обгръща 121 медикамента, които съставляват 97% от утвърдените медикаменти в психиатрията. В теста са включени и някои други групи медикаменти, защото в здравната процедура доста постоянно се назначават лечения, които включват лекарства от разнообразни групи, като:
Антидепресанти (Селективни инхибитори на противоположното захващане на серотонин - SSRI) Инхибитори на противоположното захващане на серотонин и норадреналин - SNRI; Трициклични антидепресанти (TCAs); МАОИ Моно-Амино-Оксидазни Инхибитори- MAOIs; Атипични антидепресанти) Стабилизатори на настроението/Антиконвулсанти Антипсихотици (1-во потомство антипсихотици; 2-ро потомство антипсихотици) Анксиолитици Допаминергични стимуланти Модулатори на съня Хранителна добавка - Л-метилфолат Болкоуспокояващи лекарства - (опиоидни и неопиоидни аналгетици)


Ефикасността на теста е потвърдена с 3-месечно изследване. То включва 685 пациента, които са тествани с сред месеците април и октомври 2013 година След изследването е открито, че 87% от пациентите, на които е назначена терапия на база на резултатите от теста, демонстрират клинично измеримо усъвършенстване след 3 месеца лекуване. В изследването са включени главно пациенти с меланхолия и тревога.

Инвестицията в психологичното ви здраве се прави един път в живота, само че по-късно можете да сте сигурни, че лечението, която ще приемате с години, е най-хубавата за вас.

Разберете всичко за теста и задайте своите въпроси на консултантите на НМ Дженомикс .

Материалът е квалифициран с поддръжката на " НМ Дженомикс ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР