В настоящата ситуация не съм сигурен дали има чак толкова

...
В настоящата ситуация не съм сигурен дали има чак толкова
Коментари Харесай

Доц.Попиванов: Партиите имат да наваксват ако искат обществото да ги припознае като защитаващи интересите им

В актуалната обстановка не съм сигурен дали има чак толкоз огромно значение кой ще бъде носителят на третия мандат. Движение за права и свободи и Възраждане са изключени като носители на третия мандат по ред аргументи. Остават три партии, това са Българска социалистическа партия, Демократична България и Български напредък, за всяка от които има някакви учредения да получи мандат от президента. Всяка от тях е дала поръчка, че би пробвала, би положила старания да направи държавно управление в границите на този мандат. И в трите случая, обаче, вероятността ми се коства дребна.

Това съобщи в изявление за БГНЕС доцент Борис Попиванов, учител в катедрата по политология в Софийския университет „ Св. Климент Охридски ”.

Вероятността е дребна, тъй като връзките сред партиите в този парламент са такива, че нито една от тях не чака устойчиво ръководство и всяка една от тях счита, че едно ръководство в този Народното събрание по-скоро би било заредено с прекалено много незнайни, с прекомерно огромни опасности, с прекомерно огромна неустановеност, би могло да се разпадне във всеки един миг и за което няма да има никакви гаранции. Също по този начин не би било в полза на никого намерено да се заеме с такова ръководство. Ето за какво партиите в настоящия парламент съгласно мен са се примирили, че по-скоро няма да има държавно управление, макар че непрестанно дават сигнали, че то би било допустимо. Според мен това са тези сигнали, които чуваме и сега – че е допустимо и Демократична България с ГЕРБ, или с някой различен да сформира държавно управление. Тези сигнали ги чуваме и в предходните месеци и те се дължат на страха на партиите в този парламент да не бъдат упрекнати, че поради тях се отива на предварителни избори и че поради тях се е провалило 48-ото Народно събрание, и по тази причина те всичките се стараят да внушат на медиите и обществото, че освен вършат всичко допустимо, само че и че са съвсем на прага да реализират триумф, акцентира Попиванов.

Ако с третия мандат се стигне до държавно управление, то би било изненада за всички.

А механически кабинет е една процедура, която се беше появила в Италия преди едно десетилетие, това е разбирането за това, че в български условия би могло да се появи нещо като длъжностен кабинет, единствено че излъчен от Народното събрание. Тоест кабинет, който напълно да бъде формиран от специалисти, да не бъде олицетворение на волята и желанията на някоя съответна политическа мощ, а просто да би трябвало да извърши избран брой задания, по които има консенсус за несъмнено време преди да се отиде към нови избори. Струва ми се, че в случай че по този начин разбираме механически кабинет у нас, то надали някой има в действителност интерес от подобен. Такъв кабинет е нереалистичен, тъй като ГЕРБ и Продължаваме промяната имат своите очаквания за по-добро показване и по-благоприятна за тях настройка при едни нови избори, означи доцентът.

Според него, нито една от двете партии не е удовлетворена от ситуацията, в което се намира в този парламент. „ И ГЕРБ, и Политическа партия се провалиха в своите мандати за сформиране на държавно управление, и в двата случая мандатите демонстрираха относителната изолираност, в която се намират тези партии в границите на този Народното събрание. И двете партии не виждат за себе си възможностите в това Народно събрание и не биха рискували с едно съдействие между тях, което би могло да има доста тежки отрицателни резултати за двете партии на едни последващи избори, а по-скоро двете водещи партии ще не престават борбата, извеждайки дивиденти на това, че всяка е като опция на другата “, сподели Попиванов.

Не мисля, че има партия, която да похвалим изключително доста в последните няколко месеца, само че съгласно мен даже това няма да бъде решаващо. Решаващо за едни последващи избори, в случай че се стигне до такива, ще бъде борбата на обществото мнение кой е отговорен за неуспеха на досегашния парламент. Тази борба ще има няколко тълкования. Според мен до този миг ми се коства, че най-добре тази борба се води от ГЕРБ, за които най-успешно от всички внушават, че те влагат най-големите старания, до момента в който другите по-скоро пречат на сформиране на държавното управление. Въпросът е дали ГЕРБ ще продължат да водят таи борба за интерпретация в своя полза. По принцип нито една от тези седем партии в този парламент не съумя да ни внуши безапелационно, че дейно осъществят задачите си и дейно дават отговор на нашите ползи като гласоподаватели. Всичките партии без изключение ни внушаваха, че преследват някакви свои цели, че се водят от своите терзания за бъдещи изгоди, плюсове и минуси, че следват конюнктурата на деня, в сравнение с някакви по-дългосрочни цели и че не са склонни да поемат никакви опасности. Така че съгласно мен те имат доста да наваксват в случай че желаят да бъдат припознати като действителни представители на ползите на обществото, съобщи още Борис Попиванов. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР