В насипния сладолед, който се продава на открито, са намерени

...
В насипния сладолед, който се продава на открито, са намерени
Коментари Харесай

Внимание! Сладолед!

В насипния сладолед, който се продава навън, са открити бактериите Колиформи и Ешерихия коли. За това сигнализираха от Асоциация „ Активни консуматори “, които са изследвали лабораторно разнообразни типове сладолед. Той е закупен от 11 търговски обекта на правилото „ скришен клиент “. Проучването е търсело отговори на пет въпроса:

Продавачът носи ли защитни ръкавици?

Има ли всеки тип сладолед в хладилната витрина личен уред за разсипване?

Стои ли в хладилната витрина приборът за разсипване на сладоледа?

Има ли самостоятелно пакетирани лъжички за сладолед, давани на клиента?

Издава ли се касова записка?

Тревожният резултат от микробиологичния разбор е съществуване на Колиформи в 8 (73%) от пробите и Ешерихия коли в 4 (36%), а повода е ниската хигиена на продавачите и липса на хигиена на обслужване. Осем търговци не са издали касова записка. Носенето на ръкавици не се спазвало в една трета от комерсиалните обекти. Персоналът не държал прибора за разсипване на сладолед в хладилната витрина, където му е мястото. Масово лъжицата била накисната в купа с вода при температура на въздуха 30, а от време на време и повече градуса. При тези условия и изобилието от хранителни субстанции съдът с прибора за разсипване за броени минути се трансформира в развъдник за бактерии. От него микроорганизмите се трансферират назад върху всички типове сладолед, както и в купичките на клиентите.

Още един евентуален източник на болест са раздаваните лъжички за сладолед. В идеалния случай всеки клиент би трябвало да получава своя, самостоятелно опакована стерилна лъжичка. Това било открито единствено в 1 търговски обект. В останалите 10 лъжичките се намирали в насипно положение върху витрината или в някоя купа, където може да бъдат опипвани от всички минали клиенти. В някои павилиони търговците услужливо забождали лъжичката в сладоледа с мръсни ръце.

Наблюдението на навиците на личния състав демонстрира притеснителна липса на обикновени хигиенични правила. При тези условия даже най-чистият от бактерии сладолед за броени часове през лятото се трансформира на парадайс за микроорганизмите, откъдето това естествено обилие попада в жадния за хладина потребител. Възможно е тъкмо инфектираните с бактерии сладоледи да са причина за всеобщите през лятото чревни инфекции.

Обикновено бактерията Ешерихия коли живее в червата ни и през множеството време е безвредна. Някои подвидове, наречени варианти, обаче могат да бъдат смъртоносни. Бактерията може да провокира гастроентерити, инфекции на уреталния тракт, менингити при бебета, хеморагични колити, пневмония и други Особено рискова може да бъде при дребни деца и хора със занижена имунна система.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР