В насилието, свързано с изборите в Афганистан през миналия месец,

...
В насилието, свързано с изборите в Афганистан през миналия месец,
Коментари Харесай

85 загинали цивилни при насилието по изборите в Афганистан

В насилието, обвързвано с изборите в Афганистан през предишния месец, са починали 85 цивилни и повече от 370 са ранени , се акцентира в отчет на Организация на обединените нации, представен от " Ройтерс ".

По-голямата част от жертвите са породени от талибаните , които нападнаха няколко изборни секции в опит да неодобряват изборите.

Само една четвърт от гласоподавателите, които имат право на глас, подадоха гласа си в президентските избори в Афганистан на 28 септември след заканите за принуждение от страна на талибаните.
 Рекордно ниска интензивност на изборите в Афганистан
Рекордно ниска интензивност на изборите в Афганистан

В седмиците преди първия тур на президентските избори талибаните заплашиха да нападат изборни секции

" Умишлените актове на принуждение против гласоподаватели, изборни служащи, места на предизборни манифестации и изборни секции са изцяло неприемливи ", акцентира в отчет Тадамичи Ямамото, който е специфичен делегат на генералния секретар на Организация на обединените нации за Афганистан.

Повече от една трета от цивилните жертви са деца , се показва в отчета. 28 души са били убити и съвсем 250 ранени в деня на изборите, като останалите жертви са породени от принуждение преди или след изборите.

Талибаните, които считат изборите за нелегитимни и предизвестиха хората да не вземат участие , към момента не са коментирали.

Докладът упреква талибаните в умишлени набези против цивилни в изборния ден.

" Масовите и систематични офанзиви против цивилното население могат да съставляват закононарушения против човечеството; Организацията на обединените народи недвусмислено ги осъжда ", акцентира Ямамото.

Тринадесет членове на изборна комисия бяха отвлечени от талибаните на 29 септември, до момента в който 11 други бяха ранени в изборния ден.
 Абдула Абдула се разгласи за победител на президентските избори в Афганистан
Абдула Абдула се разгласи за победител на президентските избори в Афганистан

Ние имаме най-вече гласове на тези избори
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР